Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traian Băsescu: Nu exclud un război între suniți și șiiți

orientul-mijlociu

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, duminica seara, referitor la execuția șeiculului Nimr al-Nimr (56 de ani) că acest fapt 'extrem de grav' poate schimba fata Orientului Mijlociu si poate arunca in razboi tarile majoritar siite si cele majoritar sunite.

"Exista posibilitatea ca acest incident sa schimbe fata Orientului Mijlociu, a lumii arabe in ansamblul ei. Eu nu exclud posibilitatea sa declanseze un jihad intre suniti si siiti, un razboi intre statele majoritar siite si sunite. Plus ca Arabia Saudita e sustinuta de SUA, Iranul - sustinut de Rusia, ambele lucrand impotriva Statului Islamic, ce te faci cand se deterioreaza relatiile Iran-Arabia Suadita, mari puteri regionale, gata sa se ia la paruit, gata sa intre in razboi? Cat de aliate mai pot ramane Statele Unite cu Arabia Saudita, cat de aliata mai poate ramane Rusia cu Iranul? (...) Un lider sustinut de Teheran a fost decapitat, este extrem de grav, asta nu va ramane fara urmari pentru ca liderii religiosi nu pot controla populatiile", a declarat Traian Basescu la B1TV.

Şiiţii şi suniţii reprezintă cele două ramuri principale ale Islamului. Suniţii constituie aproximativ 85% din lumea musulmană. Singura ţară în care şiiţii sunt majoritari este Iranul. Populaţii numeroase de şiiţi se mai află în Irak, Arabia Saudită, Pakistan, Afghanistan şi India.

Vezi si: Arabia Saudita a dat 48 de ore diplomatilor Iranului să plece din țară

Vezi si: Orientul Mijlociu a sărit în aer

Vezi si: Cine este șeicul executat în Arabia Saudită

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.