Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traian Berbeceanu este trântit de reprezentantul României în panelul de experți pe libertate religioasă la OSCE: 'E categoric împotriva mandatului statului'

Facebook
Traian Berbeceanu

După ce a remarcat că în programul de guvernare al PNL-USR-PLUS-UDMR Biserica Ortodoxă Română a fost pur și simplu scoasă, pentru prima dată în istoria democrată a țării, Cătălin Raiu, reprezentantul României în panelul de experți pe libertate religioasă la OSCE, mai face o remarcă extrem de prețioasă față de ce fac autoritățile statului.

Raiu face o analiză a ultimei decizii pe care a emis-o Traian Berbeceanu, prefectul Bucureștiului, prin care a afectat neimplicarea statului în viața cultelor religioase. ”Este categoric împotriva mandatului statului de a rămâne NEUTRU din punct de vedere religios și de a nu se erija în teologul secular de care nimeni nu are nevoie.”, punctează expertul OSCE în libertate religioasă.

Citește și: Sorin Cîmpeanu îl taxează dur pe Dacian Cioloș: A prezentat tot trecutul de traseist al liderului USR PLUS

Printre multele greșeli comise de Traian Berbeceanu în comunicatul menționat, Raiu pune o întrebare extrem de legitimă: ”De ce Crăciunul ortodocșilor, romano-catolicilor și greco-catolicilor este important pentru Prefectura Mun. București, iar al reformaților, penticostalilor, baptișilor, armenilor etc., nu?”.

”Ce nu au înțeles nici acum autoritățile referitor la libertatea religioasă? Cazul Prefecturii Mun. București: https://b.prefectura.mai.gov.ro/comunicat-de-presa-79/

Citește și: Medicul Adrian Marinescu vine cu lămuriri despre noua tulpină de coronavirus: ‘Până în momentul de față, nu putem spune că a ajuns și la noi’

1️⃣ Nu „activitatea cultelor” sau „domeniul religios” trebuie restricționate pentru a ne feri de răspândirea virusului, ci doar aspectele care indică potențialul de răspândire a virusului, cum ar fi lăcașurile de cult. A se vedea UK ????????

2️⃣ Nu e nici treaba guvernului, nici treaba Prefecturii Mun. București să enunțe reguli liturgice sau specifice pastorației cultelor religioase. Este categoric împotriva mandatului statului de a rămâne NEUTRU ⚖️ din punct de vedere religios și de a nu se erija în teologul secular de care nimeni nu are nevoie.

Citește și: Medicul Adrian Streinu-Cercel a demisionat. La ce funcție importantă a renunțat

3️⃣ Statul trebuie să se limiteze la a enunța reguli general aplicabile asupra întregii societăți pornind de la elemente obiective, ❌ nu să tocmească metodele de pastorație în pandemie pentru 3 culte religioase. De ce Crăciunul ortodocșilor, romano-catolicilor și greco-catolicilor este important pentru Prefectura Mun. București, iar al reformaților, penticostalilor, baptișilor, armenilor etc., nu?

4️⃣ Dacă tot există atât de multă înclinare din partea Prefecturii București să comunice reguli liturgice și să se laude că reușește să creeze un dialog între stat și #culte, pentru buna informare a publicului, de un minim bun simț este să nimerească măcar în cadrul comunicatului de presă ✏️ numele corect al tuturor eparhiilor invocate. Altfel, putem doar ghici ???? că „Episcopia București” este, de fapt, Episcopia Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” de București.

Citește și: Cătălin Predoiu arată cu degetul spre Dacian Cioloș, după ce a pierdut postul de ministru al Justiției: ‘A avut jocuri europene în picioare’

5️⃣ Din nou, această stângăcie a Prefecturii Mun. București este un alt exemplu, al câtelea⁉️, de lipsă a DIALOGULUI INSTITUȚIONALIZAT între stat și #culte.

6️⃣ Statul trebuie să se mențină într-o stare de responsabilitate publică armonizând exigențele pandemice cu #libertateareligioasă, iar cultele religioase lăsate să-și asume responsabilitatea privată față de proprii membri.”, este mesajul postat de Cătălin Raiu.

Citește și: Sorin Cîmpeanu îl taxează dur pe Dacian Cioloș: A prezentat tot trecutul de traseist al liderului USR PLUS .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.