Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii sunt rău-platnici: Transgaz vrea să-i dea în judecată gigantul Gazprom

F. P.
transgaz

Transgaz, operatorul de transport gaze controlat de Ministerul Economiei, va angaja avocați și va lansa proceduri juridice pentru recuperarea debitelor restante de la gigantul rus Gazprom, cu argumentul că acesta nu și-ar mai fi plătit de 5 luni sumele eșalonate în urma rezilierii contractului istoric pe care-l avea cu compania românească, informează Profit.ro.

Totodată, Transgaz a constituit și ajustări pentru creanțele restante înregistrate în relația cu Gazprom Export LLC, compania grupului rus cu care avea semnat contractul istoric. Surse oficiale susțin că gigantul rus nu ar mai fi achitat din luna noiembrie a anului trecut sumele eșalonate potrivit acordului semnat în urmă cu peste 2 ani.

Contractul cu Gazprom, reziliat de mai bine de  doi ani

La sfârșitul anului 2020 a fost reziliat contractul istoric de transport pe conducta Isaccea–Negru Vodă 3 prin încheierea unui Acord de Încetare a Contractului istoric între SNTGN Transgaz SA și Gazprom Export LLC, care a creat cadrul necesar pentru asigurarea accesului liber al terților la rezervarea de capacitate pe conductele de tranzit T2 și T3.

Profit.ro anunța la acea dată că Transgaz va mai încasa bani de la compania de export gaze a Gazprom (Gazprom Export LLC) încă 3 ani în pofida rezilierii cu 2 ani în avans a contractului de transport pe conducta Isaccea – Negru Vodă 3. Motivul: contractul semnat era de tipul “ship or pay”, ceea ce însemna că rușii erau obligați să achite valoarea rezervării conductei indiferent dacă o foloseau sau nu pentru exportul de gaz în Balcani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.