Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Transmiterea COVID-19 de la om la animale, în atenția ONU! Studiu: 'Pisicile pot fi infectate cu coronavirus'

Gettyimages
pisica

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis că va analiza mai îndeaproape modul în care se transmite noul coronavirus între oameni şi animale de companie. Pisicile pot fi infectate cu noul coronavirus, dar câinii nu par a fi vulnerabili, potrivit unui nou studiu.

Un studiu apărut miercuri pe site-ul publicaţiei Science a arătat că pisicile pot fi infectate cu noul coronavirus, în timp ce câinii nu par a fi vulnerabili.

Acelaşi studiu a arătat că şi dihorii domestici pot fi infectaţi cu SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă la om boala COVID-19.

Autorii studiului mai spun că nici găinile, porcii şi raţele nu par a fi vulnerabili.

Studiul a avut ca scop identificarea animalelor care par a fi vulnerabile la virus, pentru a fi folosite în testarea vaccinurilor experimentale anti-COVID-19, boală care a provocat la nivel mondial peste 83.000 de decese.

Se crede că SARS-CoV-2 s-a răspândit de la lilieci la om. Cu câteva excepţii de infecţii raportate la pisici şi câini, nu există dovezi puternice care să arate că aceste animale de companie pot fi purtători ai coronavirusului.

Citește și: Izolarea impunsă prin pandemia de coronavirus devine un coșmar pentru victimele violenței domestice

Un alt caz a fost cel al unui tigru infectat de la o grădină zoologică din New York, care ar fi luat virusul de la unul dintre îngrijitori.

Noul studiu, realizat în China, în ianuarie şi februarie, a arătat că dihorii domestici şi pisicile prezintă mai multe probabilităţi de a lua virusul şi îl pot transmite altor feline. În cazul puilor de pisică, cercetătorii au descoperit leziuni masive în plămâni, nas şi gât. Pe de altă parte, la dihori, virusul nu a dat simptome severe.

Concluziile nu sunt surprinzătoare, având în vedere că, în cazul epidemiei de Sindrom Acut Respirator Sever (SARS), o specie de pisică sălbatică a fost unul dintre vectorii prin care virusul a fost transmis oamenilor, spune Daniel Kuritzkes, şeful departamentului de boli infecţioase de la Brigham and Women’s Hospital din Boston, SUA.

„Persoanele diagnosticate cu COVID-19 ar trebui să se distanţeze nu numai de ceilalţi oameni din gospodărie, ci şi de animalele de companie, pentru a nu le transmite virusul, mai ales dacă sunt pisici sau alte feline", a mai spus acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.