Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Transportul maritim a devenit 'un canal major pentru transportul mărfurilor piratate', avertizează Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală

European Parliament
UE PE parlamentul european

Controalele vamale pentru combaterea produselor contrafăcute sunt inadecvate, menţionează Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) într-un raport dat publicităţii luni, în care evidenţiază rolul containerelor de transport maritim în transportul mărfurilor ilegale în Europa, potrivit dpa.

În cursul ultimelor decenii, transportul maritim a devenit 'un canal major pentru transportul mărfurilor contrafăcute', se afirmă în raportul EUIPO, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Valeriu Gheorghiță anunță când se va renunța la purtarea măștii în România

Cele mai multe astfel de livrări provin din Asia de Est, în special din China şi Hong Kong, reprezentând 79% din valoarea totală, la nivel mondial, a produselor contrafăcute confiscate ce au fost transportate cu ajutorul containerelor între anii 2014 şi 2016.

În acelaşi interval de timp, mărfurile contrafăcute au reprezentat 6,8% din importurile de bunuri în UE din ţări terţe, însumând 121 miliarde de euro (146 miliarde de dolari). Cele mai multe dintre aceste produse contrafăcute au ajuns în UE prin intermediul transportului maritim cu containere.

EUIPO, cu sediul în Spania, a declarat că se pare că mărfurile contrafăcute 'nu s-au dovedit a fi de înaltă prioritate pentru oficialii vamali', care mai degrabă le-au tratat ca pe nişte 'nereguli în schimburi comerciale decât ca pe nişte activităţi criminale'.

Potrivit EUIPO, se impun mai multe eforturi pentru combaterea produselor contrafăcute, similar acţiunilor din porturi împotriva traficului de droguri şi altor produse periculoase.

În sprijinul argumentaţiei sale, Oficiul aminteşte de cazurile de produse contrafăcute legate de pandemie, despre care a relatat presa.

'Preocuparea crescută pentru echipamentele contrafăcute de protecţie individuală şi medicamente ca urmare a crizei declanşate de COVID-19 a deschis o fereastră pentru ca progrese semnificative să fie realizate în combaterea acestui comerţ ilicit', afirmă directorul executiv Christian Archambeau într-o declaraţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.