Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tranzacție URIAȘĂ, în pericol! Șeful grupului care vrea să cumpere Rompetrol, arestat. Statul chinez preia administrarea CEFC

Ye Jianming

Ye Jianming, fondatorul şi proprietarul companiei CEFC, aflată în proces de preluare a acţiunilor Rompetrol, a fost arestat preventiv în China, într-o investigaţie privind oferirea de mită unor lideri din ţări africane, afirmă surse citate de presa chineză, scrie Mediafax.

Ye Jianming, proprietarul companiei China Energy Fund Committee (CEFC), cu sediul în Shanghai, a fost arestat preventiv la începutul lunii martie, au declarat surse citate de publicaţiile Caixin şi South China Morning Post. Arestarea lui Ye Jianming a fost ordonată direct de preşedintele Chinei, Xi Jinping, au declarat sursele citate. Informaţia nu a fost confirmată oficial. Conform presei chineze, CEFC a fost pusă sub jurisdicția statului.

Arestarea omului de afaceri intervine după reţinerea fostului ministru de Interne din Hong Kong, Patrick Ho Chi-Ping, în noiembrie 2017. Patrick Ho Chi-Ping a fost arestat în SUA, în cadrul unei investigaţii privind oferirea de mită unor oficiali guvernamentali africani prin intermediul unor instituţii americane, precizează South China Morning Post.

Nike i-a dat o lovitură fulgerătoare uneia dintre rivalele lui Halep: A fost părăsită de celebrul sponsor, din cauza rezultatelor slabe

CEFC se află în proces de preluare a 51% din Rompetrol, de la compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas (KMG), potrivit unui protocol semnat în luna aprilie 2017.

Conform înţelegerii dintre KMG - CEFC, compania din China îşi asumă o serie de obligaţii prin care aceasta va efectua investiţii în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană şi ţările adiacente Drumului Mătăsii.

Anunţul de ULTIMĂ ORĂ al lui Klaus Iohannis în privinţa alegerilor din 2019: Ce strategie are şeful statului

Ulterior, în luna iulie 2017, CEFC a primit acordul din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi confirmarea Consiliului Concurenţei pentru finalizarea tranzacţiei de preluare a pachetului majoritar de acţiuni al KMG International.

Compania chineză CEFC este una dintre cele mai dinamice companii private din China. În 2014 compania a fost inclusă în lista Global Fortune 500 pe locul 349. CEFC îşi desfăşoară activitatea în domeniile energetic, financiar şi investiţii.

KMG International (fost Rompetrol Group NV) a fost preluat de KMG în 2007. În România grupul administrează două rafinării, iar la nivel european şi în regiunea Mării Negre deţine şi operează o importantă reţea de staţii distribuţie carburanţi.

Acţionariatul Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) era, la data de 31 decembrie 2017, potrivit Depozitarului Central, următorul: 48,11% KMG, 44,69% Statul Român - prin Ministerul Energiei - şi 7,19% alţi acţionari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.