Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tratamentul chirurgical pentru cancerul de prostată

Radu Pop
conf gingu sanador

Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la bărbați, în România, după cel pulmonar, aproximativ unul din 8 bărbați cu vârsta peste 60 de ani confruntându-se la un moment dat în viață cu un astfel de diagnostic. Odată cu înaintarea în vârstă, prostata tinde să crească în dimensiuni. În cazul unui număr anormal de mare de celule prostatice, apar disfuncționalități precum senzație de urinare frecventă cu scăderea presiunii jetului urinar, micțiune însoțită de durere, hematurie, hematospermie, manifestări care pot indica o hiperplazie, prostatită și chiar cancer.

În cazul cancerului de prostată, celulele prostatice suferă mutații, proliferează și determină apariția de tumori. De aceea, monitorizarea constantă a acestui tip de cancer are un rol important în urmărirea evoluției bolii și în stabilirea celor mai bune opțiuni terapeutice. Fiind o afecțiune oncologică, este necesar ca abordarea tratamentului să fie multimodală, în cadrul unei echipe oncologice multidisciplinare, din care să facă parte, pe lângă urolog, și medici din alte specialități, precum oncologie, radioterapie și imagistică medicală, pentru a se stabili strategia optimă de tratament.

Din fericire, cancerul de prostată localizat sau local avansat beneficiază de tratament chirurgical cu viză curativă. În aceste cazuri, intervenția chirurgicală se poate desfășura minim invaziv sau deschis, dar recomandările internaționale sunt ca intervenția să se desfășoare minim invaziv, laparoscopic sau robotic. Chirurgia robotică urologică reprezintă o soluție eficientă pentru pacienții cu cancer de prostată, cu o rată mare de succes și cu beneficii sporite față de alte tipuri de intervenții. De altfel, în prostatectomia radicală, chirurgia robotică este intervenția recomandată, de primă intenție.

Prostatectomia robotică este o procedură minim invazivă modernă, care obține succes terapeutic atunci când este realizată de o echipă chirurgicală experimentată. Robotul chirurgical, manevrat de la o consolă de medicul chirurg, oferă marele avantaj al unei intervenții de mare finețe și al extirpării tuturor structurilor anatomice afectate, cu prezervarea structurilor fine din apropierea prostatei (vase de sânge, nervi, mușchi), a funcției micționale și a celei sexuale. În plus, datorită inciziilor extrem de mici, pacientul are un risc scăzut de sângerare și dureri postoperatorii mai mici. De asemenea, durata de spitalizare este redusă, recuperarea mai rapidă, iar calitatea vieții mult îmbunătățită.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de o paletă extinsă de intervenții robotice urologice, inclusiv din spectrul chirurgiei urologice oncologice și reconstructive, realizate cu ajutorul sistemului robotic da Vinci Xi. Pe lângă prostatectomii, la Spitalul Clinic SANADOR pacienții pot beneficia de tratament chirurgical robotic și în cazul altor afecțiuni urologice, precum: nefrectomii, pieloplastii, cistectomii, excizii de chisturi, reimplantări uretero-vezicale (pentru suturi), tumori renale etc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.