Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tratat internaţional privind pandemiile, propunerea UE pentru ONU

BBC
Charles Michel

Preşedintele Consiliului European care reuneşte cele 27 state membre ale Uniunii Europene, Charles Michel, a propus joi elaborare unui "tratat internaţional privind pandemiile" fără a avansa un calendar, în cadrul unui summit virtual privind COVID-19 organizat de Adunarea generală a ONU, relatează AFP potrivit Agerpres.

"Numărul de epidemii s-a înmulţit în ultimele decenii" şi "am fost luaţi prin surprindere" de virusul COVID-19, a spus el. "Este deci o formă de eşec şi va trebui să ne învăţăm lecţiile", a pledat Charles Michel.

În acelaşi timp, "succesul în materie de vaccinuri este rezultatul mobilizării şi solidarităţii internaţionale", a mai spus Michel. "În contextul unor viitoare pandemii, trebuie acum să perenizăm această abordare, structurând capacitatea noastră colectivă de a anticipa, a pregăti şi a gestiona acest tip de crize. Propun să facem acest lucru prin intermediul unui tratat internaţional privind pandemiile", a spus el.

Citește și: Dezvăluire cu greutate! FBI, descindere la ‘Perla’ lui Sebastian Ghiță! .

Potrivit lui, un astfel de tratat "ar trebui să se înscrie în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii" şi să aibă drept obiectiv "să ne descurcăm mai bine în toate domeniile în care am constatat că avem interesul să ne întărim cooperarea".

Responsabilul european a făcut referire în special la un mai bun control al riscurilor, o dezvoltare a cunoştinţelor şi a "supravegherii de la apariţia maladiilor infecţioase animale, a căror transmisie la om reprezintă riscul epidemiologic major".

Un tratat ar permite de asemenea "o finanţare mai bună şi coordonarea cercetării", "alertarea mai bună şi partajarea informaţiilor" şi "ameliorarea accesului la îngrijiri", a mai estimat preşedintele Consiliului European. "Trebuie să avem ca ţintă garantarea accesului la vaccinuri, îngrijiri şi teste pentru pandemiile viitoare" şi "acest lucru merită să fie confirmat printr-un tratat", a subliniat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.