Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trei ani de la sfințirea Catedralei Naționale. PS Ieronim Sinaitul: 'A devenit un punct cardinal, un loc de călăuzire a întregului nostru popor'

basilica.ro
PS Ieronim hram paraclis

„Catedrala Națională a devenit un punct cardinal”, a spus Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul joi, 25 noiembrie, la aniversarea a trei ani de când a fost sfințit Altarul lăcașului de cult, conform basilica.ro.

Ierarhul a făcut referire la faptul că în zilele senine catedrala poate să fie observată de la distanță considerabilă – cum ar fi de pe autostrada București-Pitești ori autostrada București-Ploiești, dar și la scopul profund al catedralei:

„Așa cum Poporul Ales, în drumul spre Pământul Făgăduinței, vedea pe cer nori și Stâlpul cel de foc care îi călăuzea, așa Catedrala acesta este, nu numai un loc de rugăciune pentru tot neamul și de pomenire pentru eroi, ci și un loc de călăuzire a întregului nostru popor. Este un loc unde vom întâlni românii în comuniune la cele mai însemnate momente ale Bisericii și ale neamului nostru”.

Aniversarea celor trei ani a fost marcată la Paraclisul Catedralei Naționale, joi, de sărbătoarea Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, prin Sfânta Liturghie. Cu această ocazie, au fost aduse moaștele muceniței serbate.

„Dăm slavă lui Dumnezeu în acest moment de aniversare a trei ani de la clipa de veșnicie care s-a împlinit aici, la Catedrala Națională, în momentul în care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel însoțit de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, de circa o sută de ierarhi și de un sobor însemnat de preoți, au oficiat sfințirea Altarului Catedralei și a icoanelor catapetesmei, care, odată cu intrarea în această minunată și monumentală construcție au atras toate privirile cu multă admirație pentru că sunt de o grație deosebită, de o măreție cu totul aparte”.

„A fost un moment de emulație spirituală”, a mărturisit PS Ieronim, „de reînnoire a hotărârilor interioare de a fi mai aproape de Dumnezeu, de a sluji idealurilor noastre de îmbunătățire sufletească”.

”Ne bucurăm și ne încurajăm

Totodată, ierarhul a precizat că „acest moment rămâne, deocamdată, un moment definitoriu în năzuința noastră de a vedea catedrala, prin contribuții cât mai complexe și din cât mai multe surse, finalizată”.

„Ne bucurăm și, deodată, ne încurajăm pentru că lucrările sunt mult mai avansate”, a adăugat Preasfinția Sa și a subliniat că „încă este foarte mult de lucru și încă este nevoie de ajutor”.

„Nădăjduim că prin darul lui Dumnezeu, încet, dar foarte bine, ca și până acum, lucrările se vor săvârși”.

„Să ne ajute Dumnezeu”, s-a rugat ierarhul. „Să îi ajute Dumnezeu Preafericitului Părinte Patriarh, Consiliului Național Bisericesc, membrilor Sfântului Sinod, eparhiilor care contribuie și tuturor credincioșilor. Să ne ajute tuturor ca întru unitate și generozitate să vedem această lucrare desăvârșită”.

„Și atunci când vom sărbători 100 de ani de la ridicarea Bisericii noastre la rangul de Patriarhie să fie gata și această catedrală, acest vis deosebit a numeroase generații, realizat și împlinit”, a spus la finalul predicii delegatul Patriarhului Daniel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.