Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tribunalul de Arbitraj Sportiv are de tranșat un litigiu inedit: Fotbalul rusesc, primul contraatac împotriva cascadei de sancţiuni

graiul.ro
fotbal gol plasa poarta

Federaţia de fotbal din Rusia (FUR), exclusă din toate competiţiile internaţionale până la noi ordine, a sesizat marţi Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, primul contraatac al sportului rus împotriva cascadei de sancţiuni care i-a fost impusă după invadarea Ucrainei, informează AFP, conform AGERPRES.

Va reveni, aşadar, justiţiei sportive să tranşeze acest litigiu inedit, într-un context politic care a anihilat în câteva zile neutralitatea mult timp revendicată de lumea sportului.

În viitorul imediat, TAS va trebui să se pronunţe asupra cererii FUR de a suspenda excluderea decretată săptămâna trecută de FIFA şi UEFA, pentru a permite selecţionatei Rusiei să participe la play-off-ul Cupei Mondiale 2022, programat la sfârşitul lunii martie.

Pe fond, TAS a deschis "două proceduri separate", care vizează FIFA, respectiv UEFA, asociind aproximativ 15 federaţii naţionale care refuză să îi înfrunte pe ruşi, conform unui comunicat al tribunalului sportiv.

Este, în special, cazul polonezilor, adversarii naţionalei ruse în semifinalele play-off-ului pentru calificarea la turneul final din Qatar (21 noiembrie-18 decembrie), şi care au exclus participarea la această confruntare chiar înainte de decizia FIFA.

TAS urmează să comunice "în zilele următoare" mai multe detalii despre calendarul şi modalităţile acestor contestaţii, precum şi despre posibilele efecte suspensive ale acestora.

Dincolo de mizele imediate pentru echipele şi cluburile ruseşti de fotbal, aceasta este prima soluţie împotriva ploii de sancţiuni care a lovit sportul din Rusia începând de săptămâna trecută.

La recomandarea Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) şi după câteva zile de amânare, autorităţile fotbalistice au suspendat echipele şi cluburile ruseşti "până la noi ordine", lunea trecută.

Pe lângă naţionala masculină, sfertfinalistă la Cupa Mondială 2018, găzduită de Rusia, şi privată de următoarea ediţie, selecţionata feminină a Rusiei este aşadar exclusă de la Campionatul European din Anglia, programat în iulie, iar echipa Spartak Moscova din Europa League.

Lapidar, comunicatul comun de presă al UEFA şi FIFA nu a menţionat nicio justificare extrasă din statutul lor, declanşând o dezbatere juridică asupra regularităţii acestor sancţiuni.

Cele două organizaţii au subliniat doar că "Biroul Consiliului FIFA şi Comitetul Executiv al UEFA" sunt "cele mai înalte organe de decizie ale acestor organizaţii atunci când este vorba de probleme urgente".

"Această decizie încalcă drepturile fundamentale ale Federaţiei Ruse" şi a fost luată "sub presiunea oponenţilor săi direcţi", a răspuns FUR, denunţând sancţiuni "discriminatorii" şi inechitabile pentru sportivi.

După declanşarea conflictului armat, ruşii şi parţial bieloruşii - al căror teritoriu a fost folosit pentru a invada Ucraina - au fost interzişi de la competiţiile internaţionale de atletism, hochei pe gheaţă, rugby, baschet, ciclism, schi alpin sau alpinism.

Rusia a a fost exclusă de la Jocurile Paralimpice de iarnă care se desfăşoară începând de vineri la Beijing, în ajunul ceremoniei de deschidere, ca urmare a tensiunilor din Satul Sportivilor şi a ameninţărilor cu boicotarea venite din partea altor naţiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.