Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tromboza bypass-ului, o complicație comună în chirurgia vasculară, rezolvată cu succes la Sanador

dr ionut bogdan munteanu

Îmbunătățirea tehnologică asociată cu noi abilități în tratamentul bolilor vasculare aortice și periferice a dus la o creștere a speranței de viață la pacienții vasculari. În practica zilnică actuală, chirurgii vasculari se ocupă de pacienți prezentând leziuni de mare complexitate. Noi tehnici sunt acum disponibile pentru a gestiona majoritatea afecțiunilor clinice. Reintervențiile după chirurgia clasică deschisă și procedurile endovasculare sunt din ce în ce mai frecvente, reprezentând una dintre cele mai importante părți ale activității zilnice ale unei unități de chirurgie vasculară.

Noile tehnici endovasculare sunt o soluție sigură, eficientă și destul de simplă în majoritatea cazurilor de reintervenție. Cu toate acestea, în multe locații, chirurgia deschisă rămâne în continuare singura procedură viabilă.

Tromboza bypass-ului reprezintă una dintre complicațiile comune în chirurgia vasculară, fiind necesară reintervenția pentru salvarea membrului inferior afectat sau repermeabilizarea circulației carotidiene. Astfel, se evită amputarea piciorului, o măsură radicală, de ultimă intenție.

De altfel, în chirurgia vasculară periferică, atât prima intervenție cât și reintervențiile au ca intenție salvarea de la amputație a membrului afectat. Particularitatea reintervențiilor constă însă în dificultatea tehnică a procedurii, ca urmare a faptului că vorbim despre pacienți operați anterior, cu modificări anatomice rezultate în urma primei intervenții. În chirurgia carotidei, tromboza montajului chirurgical inițial poate duce la accidente vasculare ischemice cu prognostic nefast.

Echipa de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Clinic Sanador efectuează cu succes reintervenții vasculare, utilizând tehnologie de ultimă generație.

Cauza cea mai frecventă a reintervențiilor precoce o reprezintă tromboza acută, ceea ce pune chirurgul în fața unei decizii prompte, dupa acceptarea eșecului actului inițial.

Reintervențiile tardive au cauze complexe, opțiunile chirurgicale sunt limitate și, de cele mai multe ori, pacientul este într-o condiție de sănătate precară. Fiecare segment al chirurgiei vasculare este pus în fața deciziei de reintervenție, arată dr. Dr. Ionut Bogdan Munteanu, medic primar Chirurgie vasculară în cadrul Spitalului Clinic Sanador.

Dr. Munteanu explică:

Chirurgia carotidei se poate solda cu ocluzia precoce a arterei carotid interne, datorate fie unei greșeli de tehnică, fie unui tromb proaspăt. Recunoașterea acestei complicații în timpul intervenției pe masa de operație impune reintervenție în aceeași ședință operatorie. Restenozarea carotidei la un interval de timp după prima intervenție beneficiază de regula de tratament intervențional - stentare arteră carotidă internă - reintervenția chirurgicală fiind periculoasă.

Chirurgia aortei terminale presupune, de regulă, un bypass aorto-bifemural. Tromboza acuta a unui braț al bypass-ului impune reintervenție precoce de detrombozare chirurgicală, cu atenție la brațul protetic contralateral. Apariția tardivă a trombozei la nivelul unui braț protetic poate avea drept cauză extensia procesului aterosclerotic pe artera femurală. Managementul acestei situații impune detrombozarea protezei și extensia bypass-ului distal, pe artera poplitee. În cazul în care brațul protetic nu poate fi detrombozat, soluții alternative ar fi bypass-urile extraanatomice (femuro-femural sau axilo-femural), cu extensie simultană pe artera poplitee.

Chirurgia arterei femurale are la bază bypass-ul femuro-popliteu. Ocluzia precoce a acestuia beneficiază de detrombozarea graftului, în timp ce complicațiile la distanță pot impune refacerea bypass-ului, sau coborârea bypass-ului pe popliteea distală.”

În practica zilnică, medicii întâlnesc toate formele de complicații trombotice în chirurgia vasculară.

Studii de caz

Dr. Munteanu prezintă două dintre cazurile recente de reintervenții efectuate de către echipa sa.

Primul caz este cel al unui pacient în vârstă de 67 ani, diagnosticat în 2015 cu ocluzie limitată a arterei iliace drepte. Prima intervenție a fost de stentare a arterei iliace. Din documentele prezentate, intervenția a eșuat datorită calcificărilor intensive.

S-a practicat bypass extraanatomic femuro-femural. În 2016, tromboza bypass-ului a impus performarea unui nou bypass femuro-femural. Precoce, tromboza acută a arterei femurale drepte a necesitat detrombozarea arterei. În 2017 s-a efectuat bypass femuro-popliteu proximal drept, la acea dată bypass-ul femuro-femural fiind permeabil.

Anul acesta, pacientul s-a prezentat în sectia de Chirurgie Vasculară a Spitalului Clinic Sanador cu dureri în gamba dreaptă, debutate recent dupa o intervenție pentru hernie inghinală dreaptă. Angiografic s-a decelat bypass femuro-femural permeabil și ocluzia bypass-ului femuro-popliteu proximal drept. S-a practicat bypass femuro-popliteu distal drept și s-a instituit tratament anticoagulant și hipolipemiant, cu patenta bypass-ului la 30 zile.

Cel de al doilea caz este al unui pacient cu bypass aortobifemural realizat în 2014, funcțional și în prezent. Acesta  s-a prezentat în martie 2019 cu subocluzie arteră carotidă internă stângă, pentru care se practică TEA carotidiană și angioplastie cu petic sintetic.

Controlul la 6 luni a evidențiat stenoză 70% arteră carotidă internă distal de angioplastie. S-a  practicat angioplastie cu stent arteră carotidă internă dreaptă, cu evoluție bună la 6 luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.