Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trump visează la 'mariajul economic' cu Marea Britanie, de după Brexit

The Economist
Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump, aflat în vizită la Londra, a dat asigurări marţi că Marea Britanie va putea obţine un acord comercial "fenomenal" cu SUA, după retragerea ei din Uniunea Europeană, şi a salutat modul în care a gestionat premierul britanic Theresa May negocierile de Brexit, relatează Reuters, dpa şi AFP, potrivit agerpres.ro.

"Ţările noastră au investiţii reciproce de peste 1000 de miliarde de dolari fiecare", a declarat Trump presei, după discuţiile cu şefa executivului britanic.

Citește și: Rareș Bogdan, avertisment pentru baronii PNL: ‘Sunt dispus să bat cu pumnul în masa partidului ca să explic că trebuie lăsate orgoliile de-o parte’

El a evocat un "potenţial extraordinar, probabil de două şi chiar de trei ori mai mare decât ce se întâmplă acum", pentru un viitor acord comercial bilateral, indicând că acesta ar putea avea în vedere şi agenţii britanice cum este sistemul public de sănătate NHS (National Health Service).

Donald Trump a reiterat apelul adresat aliaţilor NATO de a creşte bugetul apărării, argumentând că aceştia "nu au altă opţiune" în faţa provocărilor lumii de azi.

"Premierul (britanic Theresa May) şi cu mine suntem de acord că aliaţii noştri din NATO trebuie să-şi majoreze bugetul militar şi am lucrat amândoi foarte intens în acest scop. Ne aşteptăm ca un număr tot mai mare de ţări să atingă obiectivul de minim 2% din PIB. Pentru a răspunde provocărilor de astăzi, toţi membrii alianţei trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile. Nu au de ales", a punctat Trump.

Citește și: Lovitură pentru Klaus Iohannis! Guvernul a câștigat bătălia

În acelaşi timp, preşedintele american s-a declarat "absolut sigur" că va ajunge la un acord cu Londra în legătură cu o posibilă implicare a companiei chineze Huawei în dezvoltarea reţelei britanice de 5G, privită cu suspiciune de Washington pentru că ar facilita spionajul din partea Beijingului.

"Vom avea absolut sigur un acord cu privire la Huawei şi orice altceva", a afirmat liderul de la Casa Albă în cadrul conferinţei de presă.

Trump a insistat că Marea Britanie şi SUA au făcut întotdeauna schimb de informaţii nelimitat şi că se aşteaptă ca acest lucru să continue, exprimându-şi încrederea că Londra şi Washingtonul vor reuşi să "reglementeze orice divergenţe", pentru că au o "relaţie incredibilă" la capitolul intelligence.

Citește și: EXCLUSIV Decizie radicală a lui Rareș Bogdan: Renunță! ‘Tot ce e vechi lăsăm istoriei’

Pe de altă parte, preşedintele SUA a afirmat că Mexicul "trebuie să facă mai mult" pentru a opri "invazia" de migranţi în SUA, dacă doreşte să evite impunerea de taxe vamale, subliniind că este "inacceptabil" faptul că "milioane de oameni" traversează graniţa dintre cele două ţări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.