Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING - Trupe ucrainene au debarcat în Crimeea ocupată de ruși (video)

russia-briefing.com
crimeea

Serviciul de informaţii militare al Ucrainei (GUR) au anunţat joi că a efectuat cu succes în timpul nopţii o "operaţiune specială" de debarcare în peninsula Crimeea, teritoriu ucrainean anexat ilegal de Rusia în 2014, de neatins până anul trecut de atacuri provenite din Ucraina, notează EFE, conform Agerpres.

"În cadrul unei operaţiuni speciale, personalul nostru a debarcat pe teritoriul peninsulei", a declarat reprezentantul GUR, Andri Iusov, la radiodifuziunea publică ucraineană. Oficialul ucrainean a explicat că operaţiunea, lansată în cooperare cu forţele navale, a fost finalizată fără victime de partea ucraineană, dar a provocat pierderi în rândurile inamice.

''Unităţi speciale la bordul unor ambarcaţiuni au debarcat pe ţărm în zona localităţilor Olenivka şi Maiak", a anunţat Directoratul Principal de Informaţii din cadrul Ministerului Apărării ucrainean pe canalul său de Telegram, referindu-se la aceste două aşezări din Capul Tarhankut, în vestul extrem al Crimeii.

Instituţia a adăugat că "toate obiectivele au fost îndeplinite", fără a preciza despre ce obiective este vorba, transmite Reuters, care menţionează că nu a putut verifica informaţiile din surse independente.

Debarcare simbolică

GUR a mai transmis că, în timpul operaţiunii, au fost ucişi mai mulţi militari ruşi şi a fost arborat drapelul ucrainean.

"Inamicul a suferit pierderi din rândul oamenilor săi, iar echipamente au fost distruse. Şi drapelul naţional a fluturat din nou în Crimeea ucraineană", potrivit GUR.

Operaţiunea s-a desfăşurat în primele ore ale zilei de 24 august, a explicat GUR, care a subliniat că în timpul operaţiunii au avut loc lupte între luptătorii săi şi cei ai forţelor de ocupaţie ruse.

GUR a făcut anunţul chiar de Ziua Independenţei Ucrainei, când ţara aniversează 32 de ani de la declararea independenţei de fosta URSS.

Un plan cu 12 puncte

content-image

Ucraina a pregătit un plan în 12 puncte privind peninsula Crimeea, după recapturarea ei de la Rusia, anunțau la începutul anului oficialii ucraineni.

Planul include demolarea podului ce asigură legătura feroviară şi rutieră între peninsula şi teritoriul rus, peste strâmtoarea Kerci. El include de asemenea eliberarea din funcţii a tuturor celor care au slujit autorităţile ruse de la anexarea peninsulei, în 2014, a adăugat Kievul, numindu-i pe respectivii oficiali drept "gunoaie". Eu au prezentat ca model în acest sens denazificarea Germaniei după al doilea război mondial.

Colaboratorii cu ruşii şi trădătorii statului ucrainean vor fi deferiţi instanţei, în a doua etapă a planului, anume judecătorii, procurorii şi personalul serviciilor de securitate. Totodată, potrivit acestui plan, ruşii care s-au stabilit în peninsulă după februarie 2014 vor fi expulzaţi şi achiziţiile de proprietăţi făcute de aceştia vor fi anulate.

"Va fi implementat un amplu program de detoxificare pentru a neutraliza consecinţele propagandei ruse asupra conştiinţei publice a unei părţi a populaţiei", au mai precizat responsabilii ucrainean, adăugând că deţinuţii politici vor fi eliberaţi imediat.

9 ani de anexare

content-image

În luna martie s-au împlinit nouă ani de la anexarea peninsulei ucrainene.

Vladimir Putin a semnat tratatul de anexare a peninsulei ucrainene Crimeea şi a oraşului-port Sevastopol pe 18 martie 2014, după două referendumuri separate în care locuitorii din Crimeea ar fi susţinut încorporarea acesteia în Rusia în proporţie de 96,77%, iar cei din portul Sevastopol - considerat un oraş cu statut federal - în proporţie de 95,6%. Aceste referendumuri au fost considerate ilegale de către Occident, care a impus sancţiuni Rusiei.

Putin a declarat că Rusia va face totul pentru a preveni ameninţările la adresa securităţii peninsulei şi a Sevastopolului.

În campania militară pe care Putin a declanşat-o la 24 februarie la scară largă în Ucraina, Rusia a reuşit să creeze un coridor terestru între Donbas, în estul Ucrainei, şi Crimeea, în sud, care are nevoie de resurse hidrologice, energetice şi agricole din sudul Ucrainei pentru a supravieţui.

Odata cu anexarea ilegală, în septembrie anul trecut, a regiunilor ucrainene Lugansk, Doneţk (est), Zaporojie şi Herson (sud), Rusia a transformat Marea Azov într-o mare interioară, ceea ce asigură securitatea Crimeii, care a creat, de asemenea, o linie de fortificaţii.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.