Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tsipras a scăpat ca prin urechile acului: proteste MASIVE în Grecia

The Spectator
Alexis Tsipras

Premierul grec Alexis Tsipras a supravieţuit sâmbătă votului de neîncredere din Parlament iniţiat ca urmare a acordul privind denumirea Macedoniei, anunţă BBC. Aceasta în timp ce în faţa sediului Legislativului, dar şi în ţară, aveau loc proteste faţă de acord.

Citește și: Radu Tudor, atac DEVASTATOR la adresa PSD: Nu vor și nu pot!

Moţiunea de cenzură a fost iniţiată de principalul partid de opoziţie din Grecia, Noua Democraţie, care susţine că Tsipras a făcut prea multe concesii prin acest acord.

Rezultatul votului a fost de 153 - 127, moţiunea fiind respinsă, iar duminică va putea avea loc ceremonia istorică de semnare a acordului.

În timpul dezbaterilor, atât în faţa Parlamentului, cât şi în alte oraşe ale Greciei, au avut loc proteste faţă de acordul convenit de Tsipras cu omologul său macedonean. De asemenea, au avut loc ciocniri între manifestanţi şi poliţie.

Miniştrii de Externe ai ambelor ţări, Nikos Kotzias şi Nikola Dimitrov, se vor întâlni la graniţă pentru o ceremonie în cadrul căreia vor semna documentul, în prezenţa premierilor grec şi macedonean.

Tsipras şi prim-ministrul macedonean Zoran Zaev au ajuns marţi la un acord istoric pentru a redenumi fosta republică iugoslavă „Republica Macedonia de Nord”, rezolvând astfel o dispută veche de mai multe decenii.

Acordul a stârnit o opoziţie vehementă în ambele ţări. Preşedintele macedonean a declarat că va bloca înţelegerea iar în Grecia opoziţia a depus o moţiune de cenzură împotriva lui Tsipras.

Înţelegerea are nevoie de aprobarea Parlamentelor ambelor ţări şi trebuie să treacă de un referendum în Macedonia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.