Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudor Chirilă strică Ziua Copiilor: E un adevăr pe care dacă l-am accepta şi recunoaşte colectiv, am face un bine enorm societăţii noastre. Şi copiilor

captura youtube
Tudor Chirila

Artistul Tudor Chirilă afimă, într-o postare pe Facebook, că miercuri, când se săbătoreşte Ziua copilului, este încă o zi în care ne prefacem că plasăm copiii în centrul societăţii noastre, în condiţiile în care actuala generaţie are temeri legate de viitor şi când sunt copii care nu au siguranţa zilei de mâine, care sunt victime ale abuzurilor sau care cresc în familii dezorganizate fără avea vreo perspectivă.

”România nu-şi iubeşte copiii. E un adevăr pe care dacă l-am accepta şi recunoaşte colectiv, am face un bine enorm societăţii noastre. Şi copiilor”, spune el, prezentând rezultatele unui raport referitor la bunăstarea copiilor din mediul rural conform căruia 1 din 10 copii de la sate nu frecventează în prezent nicio instituţie de învăţământ, 2 din 10 copii spun că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare, un sfert dintre copii spun că elevii din familiile sărace sunt discriminaţi (mult sau foarte mult), 31% dintre copiii de la ţară declară că niciodată sau doar uneori se simt puternici şi sănătoşi, iar 14% dintre adolescenţi se duc frecvent sau întotdeauna la culcare nemâncaţi, pentru 9% dintre ei aceasta fiind ceva obişnuit.

”Încă o zi în care ne prefacem că copiii sunt în centrul societăţii noastre. Încă o zi în care vorbim despre lumea pe care ar trebui s-o construim pentru copiii noştri sau despre încrederea pe care ar trebui să le-o insuflăm. Nu mai vorbesc de dragoste. Ieri am fost invitat la un podcast la liceul Emanuil Gojdu din Oradea şi apoi la o întălnire cu elevi de la acelaşi liceu. Din discuţie a reieşit cumva că întrebările pe care le are generaţia asta sunt legate de nesiguranţă profesională, lipsa orientării în zona asta şi paralelismul şcolii cu viaţa. Scoala noastră nu pregăteşte copiii pentru viaţă. Copiii ăia pe care îi sărbătorim azi şi cărora le atribuim viitorul nostru. Azi e ziua copilului. Da, e frumos să fii copil când ai macar siguranţa zilei de mâine. Ce se întâmplă cu restul: cei pentru care familiile nu au bani că să-i ţină în şcoală, mamele copile care fac copii în urma abuzurilor adulţilor, ce se întâmplă cu cei care cresc în familii dezorganizate predestinaţi să devină la rândul lor ba alcoolici, ba infractori sau în cel mai bun caz şomeri dependenţi de un ajutor social absurd de mic?”, scrie artistul într-o postare pe Facebook.

În opinia sa, ”România nu-şi iubeşte copiii”, iar dacă am accepta şi recunoaşte acest lucru, am face un bine enorm societăţii noastre.

”Şi copiiilor. Dar pe noi bolile noastre sociale ne sperie. Şi preferăm să băgăm mizeria sub preş. Că poate e inspecţie şi nu dăm bine. Azi e 1 iunie. Copiii norocoşi se bucură de activităţi cu părinţii. Ceilalţi…”, afirmă Tudor Chirilă, făcând trimitere la raportul World Vision România despre bunăstarea copilului din mediul rural, prezentat în urmă cu două zile.

”Merită citit, deşi nu e o lectură uşoară. Dar e una necesară ca să nu ne mai amăgim la nesfârşit cu iluzia că copilul e în centrul societăţii”, conchide el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.