Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader, pus la zid de un judecător CSM: A pune la îndoiala valabilitatea hotărârilor, chiar si prin aluzii, mi se pare de-a dreptul revoltatoare

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Tudorel Toader

Judecătorul CSM Bogdan Mateescu susține, intr-o postare pe Facebook, referitor la situația completurilor de 5 judecători ale ICCJ, că este a pune la îndoiala valabilitatea hotărârilor, chiar si prin aluzii, este revoltator. Reacția vine după ce ministrul Justiției a declarat, intr-un interviu televizat, ca în cazul completurilor de trei magistraţi de la ICCJ, "prin analogie, lucrurile sunt identice" cu cele de la completurile de cinci judecători.

"Cred ca este corect sa cunoastem legea, dincolo de ceea ce vedem la televizor si provenind chiar din partea unor inalti reprezentanti ai statului roman, prezentati ca specialisti in drept.

Nicio dispozitie legala nu stabileste ca desemnarea judecatorilor in completuri colegiale de doi sau trei judecatori, de la judecatorii, tribunale, curti de apel sau Inalta Curte se realizeaza prin tragere la sorti.

Citeste si Tările din UE se pregătesc de Brexit - Olanda a lansat o campanie mediatică pentru a informa companiile în legătură cu riscurile

Nicaieri in tara aceste completuri nu se alcatuiesc prin tragere la sorti! (Nu stiu daca in lume se face pe undeva asa ceva).

Pentru ca aceeasi lege prevede ca este atributia colegiului de conducere stabilirea componentei completurilor de judecata. Chiar si a completului format dintr-un singur judecator.

Singura exceptie anume prevzuta in legislatia romana vizeaza exclusiv completurile de 5 judecatori de la ICCJ, numai aici membrii completurilor sunt desemnati prin tragere la sorti.

Prin urmare, lucrurile nu sunt "identice" din insasi perspectiva legii.

Reamintesc ca si institutional Consiliului subliniat anterior acest aspect, pentru a veni in sprijinul celor care nu cunosc dispozitia legala:

"Astfel, compunerea completurilor de judecată de la Înalta Curte de Casație și Justiție şi de la celelalte instanţe, altele decât completurile de 5 judecători, este reglementată prin alte dispoziţii legale din cuprinsul Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şicompletările ulterioare, care nu prevăd desemnarea membrilor completului prin procedura tragerii la sorţi.

A pune la indoiala valabilitatea hotararilor judecatoresti pronuntate de aceste complete in orice mod, chiar si prin aluzii sau indicati bazate pe alte ipoteze decat cele reglementate de lege, mi se pare de-a dreptul revoltatoare", a scris Bogdan Mateescu pe Facebook.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat ca, în cazul completurilor de trei magistraţi de la ICCJ, "prin analogie, lucrurile sunt identice" cu cele de cinci judecători, dar nu există o decizie a CCR în acest sens. El adaugă însă că Avocatul Poporului sau părţile din proces pot sesiza CCR cu privire la constituirea completurilor care judecă pe fond procesele la instanţa supremă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.