Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader a anunţat ce se va întâmpla cu Arhiva SIPA: 'Terminăm în trei ani'

Inquam Photos / George Calin
tudorel toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat ce se va întâmpla cu arhiva SIPA. Acesta vrea ca în trei ani de zile o comisie care se va constitui în cel mai scurt timp să scoată la iveală toate secretele arhivei. Mai mult, Toader spune că vor ieşi la iveală mult mai mulţi oameni care au vizitat arhiva SIPA. Totul se va întâmpla după ce asăzi s-a decis desecretizarea acestei arhive.

Citește și: SCANDAL în Biserica Ortodoxă, la mănăstirea unde mai multe măicuțe au rămas însărcinate: Un călugăr a lăsat GRAVIDĂ o credincioasă / VIDEO

"Am toate punctele de vedere pe care reprezentanţii le-au transmis către Ministerul Justiţiei după hotărârea de Guvern. Numărul vizitatorilor a fost mai mare de 22. Nu aveam voie să le fac publice pentru că erau desecretizate. Când hotărârea de Guvern va fi în Monitorul Oficial veţi vedea şi alte nume care au vizitat arhiva SIPA în afară de cele 22.", a spus Toader.

Ministrul Justiţiei anunţă ceva devoala desecretizarea arhivei. "Eu nu am de unde să ştiu ce e în arhivă pentru că nu am intrat acolo. Noi nu ştim dacă sunt secrete de stat acolo, eu personal cred că da. Nu putem da arhiva SIPA la cineva care nu are certificat ornis. Comisia are termen 3 ani de zile ca arhiva SIPA să fie desfiinţată. Ce se întâmplă cu rapoartele? Veţi afla multe şi veţi interpreta. Şi autorităţile pot trage concluzii. În arhivă cred eu că vom găsi documente care ţin de viaţa privată. Cei care au documente acolo de viaţă privată pot avea acces la cele de viaţă privată.

Citește și: Decizia INCREDIBILĂ luată de călugărul care a lăsat GRAVIDĂ o enoriașă

A doua categorie de informaţii care pot fi găsite acolo sunt ale oamenilor cu statut special ale lucrătorilor din penitenciare. E nedrept ca ei să nu-şi poată dovedi vechimea. Sunt documente tehncie de serviciu ce vor fi transmise la penitenciare şi care vom fi înmânate titularilor.

Secrete de serviciu pot fi găsite în arhivă. Pot fi declasificate de ministrul Justiţiei şi putem găsi trei tipuri de informaţii. De viaţă privată, elemente indicii de săvârşire de faptă penală. Acelea le vom trimite la Parchet care va proceda potrivit competenţelor. În acele inscrisuri putem găsi şi informaţii de interes public la care va avea acces orice entitate. Pot fi întâlnite şi secrete de stat şi se va proceda în consecinţă", a spus Toader.

Citeşte şi: DNA a descins la primărie: Reacția primarului când i-a văzut pe procurori

Tudorel Toader a anunţat cine se va ocupa de desecretizarea arhivei. "În termen de 5 zile de la publicarea hotărârii facem comisia de 5 membri cu cerficiat ORNIS plus trei supleanţi. În total 8 dar şi 2 secretari ai comisiei. Doresc ca la 3 ani după începerea activităţii comisiei acolo să fie un spaţiu gol pe care să scrie acolo a fost arhiva SIPA.", a spus Toader.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.