Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader LĂMUREŞTE TOT: În ce situaţie sunt pasibili magistraţii de aplicarea răspunderii legale

Inquam Photos / Octav Ganea
tudorel toader

Tudorel Toader a declarat, joi, la Timișoara, că Ministerul Justiției a trimis proiectele de lege pentru pentru modificarea Codului Penal, precizând, în ceea ce privește răspunderea magistraților, că aceasta nu este înlăturată dacă au comis o eroare cu rea credință sau din gravă neglijență.

Citeşte şi: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a RĂBUFNIT: 'Nu există o Comisie Iordache'

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, joi, la Timișoara, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Prefectura Timiș, că nu există nicio “comisie Iordache”, ci una specială care se ocupă de modificarea legilor Justiției. De asemenea, ministrul Justiției a afirmat, în contextul în care, în acest moment, se discută în comisie despre sancționarea procurorilor în cazul în care persoana trimisă în judecată a fost achitată, că răspunderea magistraților nu este înlăturată dacă au comis anumite erori, potrivit Constituției.

“Nu există o comisie Iordache, există o comisie specială referitoare la modificarea legilor Justiției. De la Ministerul Justiției am transmis proiectele de lege pentru modificarea Codului Penal, procedurii penale în acord cu deciziile Curții Constituționale pentru transpunerea directivelor privind confiscarea extinsă în penal, prezumția de nevinovăție în procedură penală. În Constituție se garantează independența procurorilor, dar în Constituție se spune că statul răspunde pentru erorile judiciare comise de către magistrați. Tot în Constituție se spune că răspunderea magistraților nu e înlăturată dacă au comis eroarea cu rea credință sau gravă neglijență. Prin urmare, dacă ne ducem la latura subiectivă dintre elementele constitutive ale unei infracțiuni, vom vedea că cerința Constituției nu se referă numai la forma de vinovăție cu intenție directă sau indirectă, ci la ceva mai mult, care înseamnă nu numai că a prevăzut consecința negativă, ci în concret a avut posibilitatea să o prevadă, să o evite, ca aceasta să nu se comită. În Constituție, răspunderea este consacrată cu aceste două trepte de garantare a independenței, că statul răspunde pentru erori, dar dacă e cu rea voință sau gravă neglijență, nu se înlătură răspunderea magistratului”, a explicat ministrul Justiției.

De asemenea, Tudorel Toader a mai precizat, întrebat de jurnaliști, că nu știe de ce niciun magistrat nu a fost încă tras la răspundere în urma unor erori.

“Legea cum e acum în vigoare spune că statul se poate îndrepta, prin Ministerul de Finanțe, împotriva celor care au făcut erori. Erori judiciare au fost, din păcate, în ultimul timp am văzut din ce în ce mai multe. Încălcări de drepturi și libertăți nu puteți să nu le vedeți, că statul răspunde e evident, nu putem să nu constatăm cu toții. De-a lungul anilor, Ministerul Finanțelor nu a considerat oportun ca acel poate să se îndrepte să devină o realitate, adică chiar să se îndrepte. Nu pot să răspund de ce Ministerul Finanțelor nu a considerat oportun să facă acest lucru”, a conchis ministerul Justiției.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.