Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader, reacţie la decizia CCR care schimbă practica în instanţe: Ce se întâmplă dacă legiuitorul nu intervine

Inquam Photos / Octav Ganea
tudorel toader

Tudorel Toader, fost ministru al Justiţiei şi fost judecător CCR, reacţionează la decizia de miercuri a Curţii Constituţionale prin care s-a stabilit că motivările deciziilor judecătoreşti din domeniul penal trebuie publicate simultan cu pronunţarea. Tudorel Toader, el însuşi profesor de Drept penal, explică şi ce se va întâmpla dacă legiuitorul nu nu pune Codul de procedură penală în acord cu decizia Curţii.

"Ganduri...juridice!!

Legiuitorul nu poate sa se abata de la dispozitivul deciziei CCR si considerentele acesteia. Legiuitorul nu poate sa reia o soluție legislativa declarata neconstituțională.

Decizia CCR va produce efecte de la data publicării în M. Of, data de la care pronunțarea hotărârii judecătorești în materie penala va fi concomitenta cu motivarea acesteia. Decizia va fi respectata de către legiuitor, va fi respectata si de către judecători, fie și prin renuntarea( acolo unde este cazul), la motivarile pe sute de pagini. În lipsa unei intervenții legislative se va aplica decizia CCR!", scrie Tudorel Toader pe Facebook.

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, miercuri, excepția de neconstituționalitate și a constatat că anumite articole din Codul de Procedură Penală sunt neconstituționale. CCR a stabilit că nu poate fi condamnată o persoană fără a exista o motivare a deciziei.

CCR Curtea a constatat că dispozițiile art. 400 alin. (1), ale art. 405 alin. (3) și ale art. 406 alin. (1) și (2) din Codul de procedură penală încalcă atât prevederile art.1 alin. (3), art.21 alin. (1)-(3) și art.124 alin.(1) din Constituție, cât și prevederile art.5 paragraful 1 și art.6 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

De asemenea, CCR a constatat că dispozițiile art.400 alin.(1) și ale art.405 alin.(3) din Codul de procedură penală aduc atingere prevederilor art.23 alin.(11) din Legea fundamentală.

„Curtea a reținut că redactarea hotărârii judecătorești penale (motivarea în fapt și în drept) ulterior pronunțării minutei (soluției) dispuse în cauză lipsește persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanță și dreptului la un proces echitabil. Totodată, Curtea a constatat că punerea în executare a unei hotărâri judecătorești penale definitive, anterior motivării în fapt și în drept a acesteia, este contrară dispozițiilor constituționale și convenționale referitoare la libertatea individuală și siguranța persoanei și celor care consacră demnitatea umană și dreptatea, ca valori supreme ale statului de drept”, arată CCR.

Astfel, CCR a constatat că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept, la data pronunțării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.