Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tunisia a arestat un anchetator ONU sub acuzația de spionaj: Autoritățile de la Tunis spun că oficialul avea asupra lui documente strict secrete

militari tunisia

Un funcţionar al Organizaţiei Naţiunilor Unite care ancheta încălcarea embargoului asupra furnizării de armament în Libia a fost arestat în Tunisia sub acuzaţia de spionaj, a declarat vineri un purtător de cuvânt al ONU, citat de AFP, potrivit agerpres.ro.

Moncef Kartas, cetăţean tunisian, membru în comisia de experţi a comitetului pentru sancţiunile împotriva Libiei, a fost reţinut marţi, la sosirea la Tunis.

Citește și: Vești bune! Mii de angajați vor avea parte de încă o zi liberă- Când se va întâmpla asta

"Suntem în contact cu autorităţile tunisiene pentru a afla motivele arestării", a precizat ONU într-un comunicat în care subliniază că, în calitate de expert numit de organizaţie, Kartas beneficiază de imunitate diplomatică.

Potrivit site-ului de ştiri tunisian Univers News, care a anunţat arestarea, Kartas are şi cetăţenie germană, precizează AFP.

Citește și: Toți românii sunt vizați! Prețul gazului va fi modificat- Decizia luată de Guvern

Odată cu expertul ONU a fost arestat şi un alt cetăţean tunisian, de asemenea suspect de "spionaj în favoarea unor părţi străine", au confirmat vineri autorităţile de la Tunis. Ministerul de interne a comunicat că "au fost confiscate documente secrete care conţin date sensibile, detaliate, care ar putea afecta siguranţa naţională, precum şi echipamente tehnice interzise în ţara noastră, care pot fi utilizate pentru bruiajul sau interceptarea comunicaţiilor".

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, urmează să sosească sâmbătă la Tunis, pentru a participa duminică la summitul Ligii Arabe.

Citește și: Cristina Țopescu se implică în scandalul momentului! Reacția acesteia după ieșirea lui Chirilă:’Suntem oameni, nu sfinţi’

Organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch a cerut Tunisiei "să explice imediat arestarea şocantă a d. Kartas" şi să îi permită acestuia accesul la un avocat, reamintind într-un comunicat obligaţia ţării de a coopera cu ancheta comisiei de experţi a ONU.

Kartas este unul din semnatarii unui raport al experţilor Organizaţiei Naţiunilor Unite care a consemnat în 2017 că diferite grupări libiene aflate în conflict după căderea dictatorului Muammar Gaddafi în 2011 au primit arme şi muniţii şi că în încălcarea embargoului sunt implicate state membre ale ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.