Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

TUPEU Vasile Ștefănescu, președintele COTAR, trimis în judecată pentru că a deturnat fonduri europene destinate șomerilor, acuză Guvernul de corup

Inquam Photos / Octav Ganea
protest transportatori taxi cotar
  • Vasile Ștefănescu este inculpat într-un mare dosar de corupție aflat pe masa judecătorilor de la Curțea pe Apel București. DNA îl acuză pe șeful celei mai mari organizații a taximetriștilor din România că începând cu anul 2009 s-a înfruptat fără jenă din banii europeni dedicați șomerilor necalificați.
  • Culmea tupeului, în timp ce așteaptă să-și afle pedeapsa, președintele COTAR, lansează acuzații nefondate către membrii Guvernului doar pentru că aceștia vor să vină în sprijinul românilor și să creeze un cadru legislațiv corect pentru serviciile de ridesharing.

“Investește în oameni” era sloganul programului POSDRU, prin care Comisia Europeană a alocat României nu mai puțin de 15 miliarde de euro în perioada 2007-2013. Vasile Ștefănescu, președintele COTAR, a înțeles foarte bine semnificația acestui îndemn, dar a început mai întâi cu persoana sa.

Azi, Ștefănescu este inculpat într-un dosar de corupție în care Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit ca parte și le cere lui Ștefănescu și partenerilor săi de proiect din UGIR 1903 să returneze nu mai puțin de 1.573.026,94 adică circa 360.000 de euro. Șmecheriile șefului COTAR au pus în pericol finanțări pe peste 15 miliarde de euro, pe care Uniunea Europeană i-a alocat pentru calificarea sau reconversia forței de muncă din România pentru a crește competitivitatea țării în Europa.

Deturnare de fonduri europene și falsuri

La jumătatea anului trecut, DNA a trimis în instanță dosarul prin care arăta modul în care proiectul Uniunii Generale a Industriaşilor din România “UGIR-1903” - ”QualyMatch-Sistem integrat de asistenţă pentru îmbunătăţirea accesului pe piaţa muncii pe baza calificării” (nr. 82/5.1/S/54952) – a fost acceptat pentru finanţare din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013. Proiectul a primit o prefinanțare în valoare de 1.573.026,94 lei, adică în jur de 360.000 euro. Valoarea totală a proiectului se ridica, însă, la circa 15,2 milioane lei, adică în jur de 3,6 milioane euro. Banii au fost folosiți pentru a acoperi tot felul de cheltuieli derizorii, de la tricouri, cărți de vizită, fursecuri și mese de protocol, obiectivul programului – oamenii fără loc de muncă - fiind dat uitării…

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Vasile Ștefănescu este acuzat de “săvârșirea infracțiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene”. Adică șeful COTAR a deturnat fonduri europene destinate sprijinirii șomerilor și tinerilor pentru găsirea unui loc de muncă.

Președintele COTAR este acuzat și de o altă ilegalitate: a pretins că este director executiv al UGIR-1903 și “i-a determinat pe funcţionarii unei bănci din România să vireze suma de 17.366,94 lei în contul trezoreriei statului, precizând în mod nereal că aceasta reprezintă datorii către bugetul consolidat al statului ca urmare a plăţii salariilor echipei de implementare a proiectului QualyMatch–Sistem integrat de asistenţă pentru îmbunătăţirea accesului pe piaţa muncii pe baza calificării, deşi suma reprezenta, în fapt, datoria organizaţiei patronale către bugetul de stat pentru salariile tuturor angajaţilor”. Cu alte cuvinte, a folosit bani europeni pentru a acoperi “găurile” istorice ale organizației patronale.

Afaceri pe banii destinați șomerilor

În același dosar sunt inculpați și Cezar Ioan Corâci, fostul preşedinte al UGIR-1903, fiica acestuia Liliana Maria Corâci și Luțu Corâci, căci, nu-i așa, fondurile europene se fraudează în familie.

Cezar Ioan Corâci este acuzat că a întocmit documente care i-au permis înscrierea proiectului pentru accesarea de fonduri europene, precum și obținerea unei prefinanțări în valoare de 1.573.026,94 lei, deși UGIR-1903 nu avea capacitatea de a implementa proiectul.

Asta nu i-a împiedicat, însă, pe cei implicați să facă achiziții de fursecuri, servicii de transport, calculatoare etc. Totul, bineînțeles, sub pretextul sprijinirii șomerilor și tinerilor în căutarea unui loc de muncă.

În dosarul care se află pe rolul Curții de Apel, Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă și cere recuperarea banilor achitați ca prefinanțare.  Neregulile din acest proiect au dus la blocarea pentru o perioadă îndelungată a programului POSDRU, România pierzând bani europeni și timp prețios.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.