Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcan: Deduceri fiscale pentru oamenii de afaceri ce investesc în învăţământul profesional

pnl.ro
pnl sigla

PNL propune, ca suport legislativ pentru învăţământul profesional şi tehnic, deduceri fiscale pentru oamenii de afaceri care acordă burse profesionale sau efectuează investiţii în echipamente şi dotări în unităţile şcolare, dar şi introducerea bacalaureatului diferenţiat, a declarat liderul liberalilor, deputatul Raluca Turcan. "Cea mai mare problemă cu care se confruntă învăţământul românesc astăzi, dar şi piaţa muncii este ruptura dintre învăţământul românesc şi piaţa muncii. Cu alte cuvinte, sunt sute de mii de tineri care termină o formă de învăţământ şi care nu se regăsesc nici în sistemul şcolar, nici pe piaţa muncii. PNL propune câteva variante de integrare a sistemului de educaţie cu piaţa muncii. Una dintre ele este aceea de a atrage investitori, agenţi economici, în parteneriate cu liceele profesionale prin deduceri fiscale care pot fi acordate acestora pentru burse profesionale sau pentru investiţii în echipamente şi dotări. În felul acesta, liceele profesionale ar putea avea parte, fie de echipamente mai bune, de dotări care să ţină pasul cu cerinţele actuale, dar şi de un număr mai mare de elevi care să aibă siguranţa că, după ce termină o formă de învăţământ, îşi găsesc un loc pe piaţa muncii", a precizat Raluca Turcan, care a participat la dezbaterea "Suport legislativ pentru învăţământul profesional şi tehnic", organizată de Institutul de Studii Populare, Fundaţia Hanns Seidel şi Platforma pentru Educaţie Competitivă.

Ea a adăugat că o altă propunere pe care PNL o lansează în dezbatere este cea legată de introducerea bacalaureatului diferenţiat. ''În momentul de faţă, peste 500 de mii de elevi nu iau Bac-ul anual. Asta înseamnă un număr îngrijorător de tineri care sunt aruncaţi la marginea societăţii neputându-se integra în societate. De aceea, un bacalaureat diferenţiat, tehnologic, care să le permită, pe de-o parte, traseul spre universităţi tehnice, pe de altă parte, un loc pe piaţa economică, tehnică, ar fi de bun augur pentru absolvenţii de învăţământ tehnologic. De asemenea, bacalaureatul teoretic ar trebui să le permită tuturor tinerilor să acceadă în orice formă de învăţământ superior. În plus, pentru cei care doresc doar o meserie să existe posibilitatea unei calificări, dar această calificare să certifice că ei sunt pregătiţi să intre pe piaţa muncii", a explicat Turcan.

Ea a precizat că bacalaureatul diferenţiat va fi subiectul unei iniţiative legislative care va fi promovată de liberali în Parlament. La rândul său, deputatul USR Cristina Iurişniţi a declarat că este foarte important, pentru atragerea unui număr mai mare de elevi spre învăţământul profesional, organizarea de campanii de informare pentru părinţi şi copii. "Problemele cu care se confruntă societatea românească şi sistemul de învăţământ actual este tocmai dificultatea de a atrage tinerii spre mediul acesta al meseriilor. Avem nevoie de meseriaşi, de tineri care să se îndrepte spre acest domeniu al învăţământului profesional şi tehnic. Anul acesta a fost declarat (...) anul învăţământului profesional şi tehnic. Unde va trebui să ducem o luptă puternică şi determinată? Pe acest domeniu al promovării, al campaniilor de promovare şi strategiilor care vor convinge părinţii şi elevii, începând din clasa a VII-a, că într-adevăr ei pot să se împlinească profesional şi să se dezvolte personal, (...) să aibă un traseu predictibil şi de care ei să fie mulţumiţi", a spus Iurişniţi.

Deputatul PNL Florin Roman a subliniat necesitatea unor centre regionale de calificare pe meserii. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Calificări, Tiberiu Dobrescu, a adus în discuţie necesitatea realizării Registrului Naţional de Calificări şi adoptarea unor standarde de calificare. Reprezentanţii Cartel Alfa, dar şi ai Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti s-au arătat de acord cu propunerea privind instituirea prin lege a unei Zile Naţionale a Meseriilor, venită din partea Violetei Vijulie, preşedinte al Asociaţiei Platforma pentru Educaţie Competitivă, şi susţinută de ISP.

Astfel, se propune ca în data de 25 noiembrie să fie celebrată Ziua Naţională a Meseriilor, având în vedere că "la 25 noiembrie 1864 a fost promulgată de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza 'Legea asupra instrucţiunii a Principatelor Române', care statua pentru prima dată învăţământul profesional". "Considerăm că 25 noiembrie este data potrivită deoarece este în timpul anului şcolar, astfel încât elevii de şcoală primară şi cei de la licee sau şcoli profesionale pot fi implicate în activităţi educative de promovare a învăţământului profesional şi tehnic. Pe de altă parte, denumirea Ziua Naţională a Meseriilor a fost aleasă pentru a face referire nu numai la tineri, ci şi la adulţii implicaţi în activităţi educaţionale sau care practică o meserie", spun iniţiatorii, conform Agerpres.

La dezbatere au mai participat, printre alţii, reprezentanţi ai liceelor din Bucureşti şi Ilfov, sindicatului Cartel Alfa, mediului de afaceri, ONG-urilor şi secţiei comerciale a Ambasadei Austriei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.