Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcan: PNL propune ca anumite tipuri de manifestări să se facă fără o notificare prealabilă

facebook.com
Turcan Raluca

Partidul Naţional Liberal va depune, marţi, un amendament la legea privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, prin care anumite tipuri de manifestări să se poată face fără un anunţ prealabil, urmând ca ulterior partidul să iniţieze un proiect de lege nou, obţinut în urma unor dezbateri, a anunţat, marţi, liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan. 

"Este foarte posibil ca în perioada următoare să asistăm la proteste publice tot mai multe, proteste paşnice, care este obligatoriu să se desfăşoare liber, fără o folosire abuzivă a legislaţiei în vigoare. De aceea, noi propunem o modificare a unui articol din legea adunărilor publice - Legea 61/1991 şi ulterior vom purta dezbateri pentru înlocuirea acestei legi", a declarat Raluca Turcan la Parlament, conform agerpres.ro

Ea a explicat că decizia Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie privind legea adunărilor publice stipulează că organizarea acestora trebuie declarată în prealabil autorităţilor. 

"Practica autorităţilor înţelege, de fapt, această declarare prealabilă ca o formă de autorizare de facto, ceea ce conduce la o interpretare abuzivă a legii şi la încălcarea libertăţii de exprimare şi a libertăţii manifestărilor publice consacrate de articolul 39 din Constituţie. Legea 61/1991 are resorturi în perioada mineriadelor şi conţine numeroase prevederi care ne duc cu gândul la o perioadă antidemocratică, în contradicţie flagrantă cu evoluţia societăţii româneşti. De aceea, se impune modificarea acestei legi şi chiar o dezbatere amplă privind înlocuirea legii adunărilor publice", a punctat Turcan. 

În opinia liberalilor, legea actuală poate să devină o piedică reală în organizarea manifestaţiilor publice, lucru care s-a văzut la momentul mitingului din 10 august. 

"După declararea prealabilă a unui miting, este obligaţia autorităţilor să asigure condiţii de securitate în desfăşurarea acesteia. Interzicerea unei manifestaţii nu mai trebuie să aparţină autorităţilor publice, care decid în mod arbitrar după bunul plac, ci singura autoritate care poate să interzică un miting are trebui să fie instanţa de judecată", susţin liberalii. 

Pe de altă parte, deputatul liberal Gabriel Andronache a precizat că PNL propune ca prin derogare de la dispoziţiile articolului 1, alineatul 2 în care se prevede autorizarea, o serie de manifestări publice, printre care şi protestele politice, dar şi cele care sunt acum definite în articolul 3 să se poată desfăşura fără o notificare prealabilă. 

"Facem o corelare în spiritul avut în vedere de legiuitor atunci când a aprobat legea, însă textul a fost redactat prost, ceea ce a determinat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să dea acea decizie de interpretare. Este însă dreptul legiuitorului, pentru că Înalta Curte face aplicarea legii, nu legiferează, deci este dreptul legiuitorului de a corecta legea astfel încât aceste proteste politice şi alte tipuri de manifestări să poată fi permisă fără o notificare prealabilă. Este necesară realizarea unei noi legi privind adunările publice, care să garanteze dreptul de asociere aşa cum este prevăzut în Constituţia României", a spus Andronache. 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, luni, un recurs în interesul legii şi a stabilit că există obligaţia de declarare prealabilă a adunărilor publice atunci când acestea se desfăşoară în pieţe ori pe căile publice - drum public, parte carosabilă şi trotuar - sau în locuri situate în imediata vecinătate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.