Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia a arestat patru bărbaţi pe care îi acuză de spionaj în favoarea Franţei

www.burntorangereport.com
arestat, cătușe, reținut

Ankara a arestat patru cetăţeni turci suspectaţi că ar fi spionat medii asociative şi religioase în beneficiul Franţei, a relatat luni un ziar proguvernamental turc într-un moment în care relaţiile dintre Ankara şi Paris sunt foarte tensionate, potrivit AFP.

Nicio confirmare a acestor informaţii dintr-o sursă independentă nu a putut fi obţinută de către agenţia franceză de presă, potrivit agerpres.ro.

Citește și: În contextul creșterii cazurilor de coronavirus, Nelu Tătaru trage semnalul: O să fim nevoiți să aplicăm și anumite restricții

Potrivit cotidianului Sabah, un fost angajat al serviciului de securitate al Consulatului general al Franţei la Istanbul, Metin Ozdemir, a mers la poliţie şi a afirmat că a colectat informaţii în beneficiul serviciului de informaţii externe francez DGSE.

Conform Sabah, Ozdemir a declarat că a transmis francezilor informaţii despre 120 de persoane, între care imami, pentru o remuneraţie lunară şi promisiunea că se va putea înscrie în Legiunea străină, un corp al armatei franceze compus din militari străini.

Tot potrivit aceluiaşi ziar, Ozdemir s-ar fi dat drept membru al serviciilor de informaţii turce care anchetează asupra grupării jihadiste Statul Islamic şi ar fi recrutat astfel trei bărbaţi: un angajat al întreprinderi municipale din Istanbul care gestionează distribuirea apei, o persoană care lucrează în telecomunicaţii şi proprietarul unui hotel din Istanbul.

Citește și: Rareș Bogdan dezvăluie varianta PNL pentru funcția de Avocat al Poporului: Nu e Ana Birchall

"Celula de spionaj" - după cum o denumeşte Sabah - era însărcinată să strângă informaţii despre "asociaţii conservatoare", confrerii religioase şi autoritatea afacerilor religioase Diyanet, organism public însărcinat să încadreze cultul.

Potrivit jurnalului, cei patru indivizi au cules informaţii în special despre Asociaţia turcă a Femeilor şi Democraţiei (KADEM) , coprezidată de fiica mai mică a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Ozdemir s-ar fi dus la autorităţile turce după ce ar fi avut o neînţelegere cu agenţii francezi. Cei patru bărbaţi arestaţi vor fi judecaţi pentru spionaj la o dată neprecizată, a indicat ziarul.

Citește și: După dezvăluirea făcută de Bugetul.ro, Cătălin Tolontan și-a modificat ancheta: ‘Interlopul din bandele din Berceni’ a devenit polițist local

Acest caz intervine în plină tensiune între Ankara şi Paris cu privire la Libia.

Turcia sprijină Guvernul de uniune naţională GNA, recunoscut de ONU, în timp ce Franţa - deşi s-a ferit să recunoască- este acuzată că susţine forţele rivale ale mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din estul libian.

Franţa şi Turcia, aliate în cadrul NATO, au avut un schimb de acuzaţii virulente săptămâna trecută după un incident maritim survenit în Mediterana.

Parisul a acuzat fregate turce că ar fi avut un comportament "extrem de agresiv" faţă de o navă franceză. Ankara a respins aceste afirmaţii, reproşând navei franceze o "manevră periculoasă".

NATO a deschis o anchetă cu privire la acest incident.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.