Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia. Administraţia prezidenţială denunţă ascensiunea islamofobiei şi a rasismului în Europa

Unele ţări europene fac eforturi pentru respingerea amendamentelor constituţionale la referendumul din 16 aprilie din Turcia, a declarat joi Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, exprimându-şi îngrijorarea faţă de ceea ce a numit ascensiunea islamofobiei şi a rasismului în Europa, relatează Reuters, conform agerpres.

În ultimele zile, autorităţile locale germane au anulat mitinguri de campanie planificate de Turcia în mai multe landuri din Germania. Decizii similare au fost luate de autorităţile din Olanda şi Elveţia.

Nou val de arestări în rândul puciştilor din Turcia

Într-o conferinţă de presă la Ankara, Kalin a spus că între Turcia şi Germania există diferenţe de opinie, printre care şi în legătură cu lupta contra terorismului.

Relaţiile deja tensionate între Germania şi Turcia s-au deteriorat după ce ziaristul Deniz Yucel, care are dublă cetăţenie, turcă şi germană, a fost reţinut pe 14 februarie de autorităţile turce, ulterior fiind arestat sub bănuiala de apartenenţă la o organizaţie teroristă.

Această măsură, considerată de ministrul de externe german drept 'greşită şi inadecvată', a cauzat iritare în Germania, unde mai multe landuri au decis să nu autorizeze desfăşurarea unor mitinguri de susţinere a reformei constituţionale din Turcia, evenimente la care urmau să participe şi membri ai executivului turc.

Într-o încercare de detensionare a relaţiilor dintre ţările lor, miniştrii de externe german şi turc, Sigmar Gabriel şi Mevlut Cavusoglu, au avut miercuri, la Berlin, prima întâlnire între reprezentanţii guvernelor lor după arestarea jurnalistului Deniz Yucel.

Întâlnirea Gabriel-Cavusoglu s-a desfăşurat la o zi după ce şeful diplomaţiei turce s-a adresat compatrioţilor săi, la consulatul Turciei de la Hamburg, în cadrul campaniei de popularizare în rândul diasporei turce a reformei constituţionale care va duce la sporirea puterilor preşedintelui Erdogan. Această reformă va face obiectul unui referendum care va avea loc pe 16 aprilie.

Citeşte şi: Ankara continuă dialogul ACID. 'Practicile guvernului german aduc aminte de perioada nazistă'

Pe de altă parte, Ibrahim Kalin a precizat că nu a fost luată deocamdată nicio decizie cu privire cine va conduce operaţiunea de capturare a oraşului Raqqa, fieful sirian al grupării Statul Islamic.

''Planul nostru este foarte clar, dar procesul de negocieri este în desfăşurare. Nu există o decizie finală privitoare la cine şi cum va duce la îndeplinire ofensiva de la Raqqa. Militanţii kurzi trebuie să părăsească oraşul sirian Manbij către malul de est al fluviului Eufrat, aşa cum ni s-a promis'', a menţionat Kalin, cu referire la o întâlnire trilaterală a reprezentanţilor forţelor armate din SUA, Rusia şi Turcia, care a avut loc în această săptămână.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.