DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Turcia are un potenţial de hidrogen verde de 1,6 milioane de tone pe an

https://www.profit.ro/
hidrogen verde

Centrul pentru tranziţie energetică SHURA a descoperit că Turcia poate produce până la 1,6 milioane de tone de hidrogen pe an din surse regenerabile, înlocuind 5% din consumul total de energie finală. Profesorul universitar İskender Gökalp spune că ţara îşi poate folosi vastele rezerve de bor în tehnologie, scrie pubicaţia Balkan Green Energy News, potrivit news.ro.

Totalul investiţiilor necesare pentru utilizarea hidrogenului verde al Turciei ajung la 45,4 miliarde dolari, arată un studiu realizat de Centrul de tranziţie energetică SHURA din Istanbul. Oamenii de ştiinţă au spus că producţia anuală de combustibil, care implică utilizarea energiei din surse regenerabile, poate ajunge la 1,6 milioane de tone sau 4,6 milioane de tone de echivalent petrol, ceea ce înseamnă 5% din consumul total de energie final al ţării din 2018.

Citește și: EXCLUSIV Fostul ministru Pintea IA CU ASALT specialiștii din DNA - Afirmă că ei nu fac parte din organul judiciar și vrea ANULAREA actelor lor în cazul de mare corupție

În cadrul recomandărilor legate de o strategie naţională privind hidrogenul, aceştia au dezvăluit că nevoile energetice ale industriei ar reprezenta 2,1 milioane de tone de petrol echivalent, comparativ cu 1,8 milioane de tone pentru transportul rutier, rămânând 0,7 milioane de tone de petrol echivalent pentru amestecarea hidrogenului verde cu gazul fosil.

Conform documentului, puterea maximă poate fi atinsă cu electrolizoare cu o capacitate combinată de 12,1 GW (presupunând un factor de sarcină de 75% şi o eficienţă de conversie de 67%) şi 36,3 GW de alimentare sau o putere anuală de 80 TWh. Electrolizoarele ar costa 9,1 miliarde dolari, ceea ce înseamnă 750 dolari per kW.

Hidrogenul verde poate atinge competitivitatea costurilor la un cost de producţie cuprins între 2 şi 3 dolari pe kilogram. Acesta garantează dezvoltarea în continuare a tehnologiei şi eficienţei şi o scădere continuă a costurilor energiei regenerabile. Turcia încă nu produce hidrogen verde.

Profesorul İskender Gökalp de la Departamentul de Inginerie Mecanică de la Universitatea Tehnică din Orientul Mijlociu din Ankara, METU, a declarat că un astfel de sistem trebuie reglementat de noi legi, astfel încât hidrogenul să poată fi amestecat în reţeaua de gaze. El a menţionat că Turcia deţine 73% din rezervele mondiale de bor şi a subliniat posibilitatea utilizării elementului în instalaţiile interne pentru producerea şi stocarea hidrogenului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.