Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia continuă conflictul cu NATO: Care este mesajul autorităților de la Ankara

terminator

Turcia a dezminţit categoric miercuri că a întârziat începutul misiunii navale a NATO care are drept scop limitarea fluxului de migranţi între coastele sale şi Grecia vecină, după cum au declarat o serie de surse diplomatice europene, relatează AFP.

'Turcia a fost artizanul acestei propuneri. Să pretinzi că ea se opune propriei sale idei nu este nici logic, nici coerent', a declarat purtătorul de cuvânt al MAE turc, Tanju Bilgic, în cadrul briefingului de presă săptămânal. 'Afirmaţiile conform cărora Turcia împiedică această misiune sunt absurde, nerealiste şi fabricate', a subliniat el. La propunerea Germaniei şi Turciei, cei 28 de miniştri ai apărării din statele NATO au dat undă verde unei misiuni de supraveghere a frontierelor maritime turce în Marea Egee, principal punct de trecere pentru sute de mii de migranţi ajunşi pe teritoriul UE de aproape un an. Însă această operaţiune, o premieră pentru NATO care a refuzat până în prezent să se implice direct în cea mai gravă criză a migraţiei în Europa de după 1945, nu a început încă.

În ciuda solicitărilor comandamentului german de desfăşurare a grupului naval al NATO trimis în Marea Egee după adoptarea, săptămâna trecută, a mandatului de operaţiuni al Alianţei, din care face parte şi Turcia, 'turcii au refuzat' în acest week-end ca navele să intre în apele lor teritoriale, a indicat o sursă diplomatică pentru AFP.

Afirmaţiile sale au fost confirmate de un alt diplomat. Autorităţile turce 'au cerut ca comandantul german', contraamiralul Jorg Klein, 'să meargă la Ankara pentru stabili zona în care s-ar putea desfăşura' grupul, a precizat sursa diplomatică. Aceste informaţii 'nu sunt corecte', a declarat totuşi miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării. 'Discuţiile au început ieri (marţi - n.r.) între reprezentanţii NATO şi comandament (al grupului care va fi desfăşurat), pe de o parte, şi militarii turci de la Ankara pe de alta. Pregătirile avansează şi vor fi finalizate probabil în zilele care urmează', a adăugat el. Chestiunea zonei de operaţiuni este foarte sensibilă între Grecia şi Turcia, care sunt de mai multe decenii angrenate într-o dispută legată de chestiuni de suveranitate, comentează AFP, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.