Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia continuă epurările: Şefii armatelor terestră, aeriană şi navală, demişi

twitter.com
soldati turci Turcia

Cele mai înalte autorităţi militare şi guvernamentale turce au decis miercuri să-i înlocuiască pe şefii armatelor terestră, aeriană şi navală, la un an după tentativa de puci, au relatat canalele de televiziune de ştiri NTV şi CNN-Turk, preluate de AFP şi Agerpres.

Decizia în acest sens a fost luată în cadrul unei reuniuni a Consiliului militar suprem (YAS), prezidată de premierul Binali Yildirim şi în prezenţa liderilor armatei, între care şeful Statului major, Hulusi Akar, şi a mai multor miniştri.

Vezi și: Dmitri Rogozin, declarat PERSONA NON-GRATA în Republica Moldova

Urmează ca preşedintele ţării Recep Tayyip Erdogan, care avea prevăzut pentru miercuri seara un dineu de lucru cu membrii YAS, să aprobe oficial deciziile luate în cursul reuniunii de la Ankara. 

Comandantul forţelor terestre, Salih Zeki Colak, cel al forţelor aeriene, Abidin Unal, şi cel al marinei militare, Bulent Bostanoglu, vor fi înlocuiţi de Yasar Guler, Hasan Kucukakyuz şi Adnan Ozbal, respectiv, a precizat CNN Turk.

Vezi și: Sorin Frunzăverde, operat de URGENȚĂ în Germania! Acuzaţii BOMBĂ: Medicii români l-ar fi diagnosticat GREŞIT

Reuniunea de patru ore a fost cea de-a treia şedinţă a YAS după puciul eşuat de la 15 iulie 2016, atribuit de Ankara predicatorului exilat în SUA Fethullah Gulen, care dezminte aceste acuzaţii. După puci a urmat un val de epurări, în special în armată, din care 149 de generali şi amirali - adică aproape jumătate din numărul ofiţerilor cu acest rang - au fost îndepărtaţi. Aceste schimbări au sporit controlul autorităţilor civile asupra armatei altădată atotputernică. Un alt semn în acest sens este faptul că reuniunea YAS a avut loc la palatul Cankaya, reşedinţa de la Ankara a premierului, şi nu la cartierul general al armatei. 

Tot după puciul ratat s-a introdus şi o altă reformă care a crescut numărul de responsabili civili în cadrul YAS, la care participă acum, în afara prim-ministrului, cei cinci vicepremieri şi miniştrii apărării, afacerilor externe, de interne şi al justiţiei, menţionează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.