Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia, criticată de HRW pentru încălcări ale drepturilor omului în Siria

nyt.com
turcia

Turcia este responsabilă pentru numeroase încălcări ale drepturilor omului în regiunile din nordul Siriei controlate de forţele turce şi de forţe care le sunt afiliate, a susţinut joi organizaţia nonguvernamentală Human Rights Watch (HRW), informează AFP, potrivit Agerpres.

Siria a fost fragmentată de războiul care a izbucnit în 2011 după reprimarea de manifestaţii pro-democraţie, iar armata turcă controlează aici, alături de grupuri afiliate, două vaste zone de frontieră, după ce a întreprins operaţiuni de anvergură împotriva unor grupări kurde.

Turcia "poartă răspunderea pentru grave abuzuri şi crime de război potenţial comise de membri ai forţelor sale şi de grupuri armate locale pe care ea le susţine" în nordul Siriei, a declarat HRW într-un raport.

"Responsabili turci (...), în unele cazuri, au fost implicaţi direct în crime de război", adaugă raportul.

HRW a acuzat de asemenea forţele armate şi agenţiile de informaţii turce că sunt "implicate în pregătirea şi supervizarea de abuzuri".

Potrivit raportului, abuzurile şi violenţele sunt "cel mai adesea îndreptate împotriva unor civili kurzi şi oricărei persoane considerate că are legături cu forţele conduse de kurzi".

Femei kurde care au fost deţinute au semnalat violenţe sexuale, inclusiv violuri.

Ankara consideră principala componentă a Forţelor Democratice Siriene (FDS), conduse de kurzi, o extensie a rebelilor kurzi turci împotriva cărora ea luptă. FDS controlează teritorii adiacente celor deţinute de Turcia şi de grupuri afiliate ei.

Potrivit HRW, poliţia militară locală şi Armata Naţională Siriană (ANS), susţinute de Ankara, "au arestat în mod arbitrar şi au plasat în detenţie, au torturat şi maltratat, au supus unor procese militare inechitabile numeroase persoane".

HRW a mai acuzat Turcia că a "expulzat mii de sirieni" refugiaţi pe teritoriul său către zone siriene aflate sub controlul său.

Sute de mii de sirieni care trăiesc în zone aflate sub controlul turc au fost strămutaţi, facţiuni ale ANS jefuindu-le şi confiscându-le proprietăţile, potrivit raportului.

Turcia şi autorităţile locale pe care ea le susţine "trebuie să acorde organismelor de anchetă independente un acces imediat şi fără piedici către teritoriile aflate sub controlul lor", a mai declarat ONG-ul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.