Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia este pe cale să se mândrească cu a treia cea mai mare capacitate de stocare a gazelor din Europa

duvarenglish.com
gaze turcia

Turcia plănuiește o extindere care va avea în următorii ani a treia cea mai mare capacitate de stocare a gazelor naturale din Europa, scrie dailysabah.com.

Puternic dependentă de importuri pentru nevoile sale de energie, Turcia a injectat un capital vast pentru a-și extinde și consolida infrastructura și rețelele energetice. De asemenea, se străduiește să abordeze problema schimbărilor climatice și să asigure un viitor energetic mai curat.

Poziția sa geografică strategică o face o țară de tranzit cheie pentru gazoductele de gaze naturale din diverse regiuni, inclusiv Rusia, Caucaz, Orientul Mijlociu și Africa.

Consolidarea capacității de stocare a gazelor naturale asigură o aprovizionare mai stabilă și mai sigură cu gaze naturale, reducând dependența de surse externe și atenuând riscurile asociate cu întreruperile de aprovizionare.

Europa dispune de o capacitate de stocare a gazelor naturale de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi (bcm). Germania se află pe primul loc, cu o capacitate de 24 de miliarde de metri cubi, urmată de Italia, cu 16 miliarde de metri cubi.

Turcia, care are mulți ani de experiență în utilizarea gazelor naturale pentru producerea de energie electrică și încălzire, își propune să se claseze pe locul al treilea cu o capacitate de stocare de 14,4 miliarde de metri cubi, lucrările de extindere urmând să fie finalizate până în 2028.

În ultimii 40 de ani, țara a investit semnificativ în gazoducte, instalații de gaz natural lichefiat (GNL), flote de explorare offshore a gazelor și petrolului.

Ea și-a intensificat eforturile de creștere a capacității instalațiilor de stocare a gazelor naturale. În centrul acestei expansiuni se află cele două instalații de depozitare emblematice ale Turciei, care constituie componente importante ale infrastructurii de gaze naturale.

Instalația de depozitare subterană de gaze naturale Silivri se mândrește cu o capacitate de 4,6 miliarde de metri cubi, iar 1,2 miliarde de metri cubi pot fi depozitați la unitatea Tü z Gölü (Lacul Tuz).

Ministrul Energiei și Resurselor Naturale, Alparslan Bayraktar, a anunțat luna trecută planul de extindere a unității Silivri.

Bayraktar a declarat că se lucrează la un proiect de creștere a capacității de aici la 5,6 bcm. Aceasta înseamnă că o capacitate suplimentară de 1 bcm.

"Vrem să creștem capacitatea unității în următorii doi-trei ani", a adăugat ministrul.

Prin lucrările de extindere la unitatea de la Lacul Tuz, capacitatea de stocare va ajunge la 5,8 miliarde de metri cubi, înainte de a ajunge la 8,8 miliarde de metri cubi până în 2028, ajungând astfel la un total de 14,4 miliarde de metri cubi.

Investițiile Turciei în instalațiile de stocare au început cu unitatea Silivri în 2007, urmată de unitatea de la Lacul Tuz în 2017. Aceste instalații sunt esențiale pentru asigurarea unei aprovizionări constante și sigure cu gaze naturale.

Pe de altă parte, instalațiile mari contribuie, de asemenea, la pregătirea Turciei pentru situații de urgență sau întreruperi ale aprovizionării, asigurând o aprovizionare continuă cu gaze naturale pentru nevoile interne și regionale.

Consumul de gaze naturale al Turciei a scăzut cu 8 % de la an la an în 2023, până la 51,48 miliarde de metri cubi, potrivit datelor oficiale.

Turcia își propune să devină un important hub energetic în regiune. Îmbunătățirea capacității de stocare a gazelor naturale sprijină, de asemenea, strategia de hub energetic.

În încercarea de a-și reduce dependența de resursele externe, țara a dezvoltat zăcământul de gaze naturale de 710 miliarde de metri cubi din Marea Neagră, care a fost descoperit treptat în august 2020.

În aprilie 2023, a început să pompeze gazele din câmpul Sakarya, în largul provinciei nord-vestice Zonguldak, în rețeaua națională printr-o conductă legată de o uzină de prelucrare terestră. Producția zilnică de gaze din rezervație se ridică la aproximativ 4 milioane de metri cubi (mcm). Se așteaptă ca aceasta să atingă un vârf de 40 mcm în următorii ani.

Faptul că dispune de instalații substanțiale de stocare a gazelor sporește capacitatea Turciei de a juca acest rol și sprijină capacitatea acesteia de a stoca și apoi de a reexporta gaze sau de a echilibra cererea și oferta în regiune.

Anul trecut, Turcia a semnat acorduri de export de gaze naturale cu unele țări europene, precum Bulgaria, Ungaria, România și Moldova. Fiecare acord prevede cantități și durate specifice pentru exporturile de gaze, subliniind rolul tot mai important al Turciei în peisajul energetic european.

Aceste acorduri nu numai că sporesc rolul Turciei în securitatea energetică europeană, dar reflectă și poziția geografică strategică a Turciei ca punte de legătură între regiunile bogate în energie și Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.