Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia, în pragul unui conflict de proporții

Diyarbakir turcia

Kurzii îndeamnă la proclamarea autonomiei în sud-estul Turciei și au adoptat o "Declaraţie referitoare la o soluţie politică privind autoguvernarea". Îndemnul ar putea să conducă la o escaladare a conflictului dintre kurzi şi Guvernul turc, în contextul în care Ankara se opune cu înverşunare creării unui stat kurd, potrivit Mediafax.

Turcia a fost alarmată de cuceririle teritoriale ale kurzilor în războiul civil din Siria şi se teme că acestea ar putea incita la separatism în rândul minorităţii kurde turce.

Participanţii îndeamnă în această declaraţie la crearea unei regiuni autonome din care să facă parte mai multe provincii şi care să ţină cont de afinităţi culturale, economice şi geografice.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a subliniat duminică, într-un discurs, că Turcia nu va permite niciodată formarea altui stat în interiorul frontierelor sale. "Acum ei vorbesc despre împărţirea pământului nostru în această ţară. Cu voia lui Allah, nu vom permite niciodată vreo operaţie asupra unităţii ţării noastre", a declarat el.

Armata a anunţat duminică, într-un comunicat, că peste 200 de militanţi kurzi au fost ucişi în ultimele două săptămâni. Imagini televizate prezentau tancuri care efectuau tiruri şi explozii la Cizre, un oraş situat în provincia Sirnak (sud-est), unde au fost impuse restricţii de circulaţie în urmă cu 13 zile.

Un armistiţiu încheiat în urmă cu doi ani între militanţii kurzi şi Ankara s-a prăbuşit în iulie, fapt care a condus la reizbucnirea acestui conflict vechi de 30 de ani, soldat cu peste 40.000 de morţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.