Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turismul din România a pierdut 6 milioane de înnoptări şi circa 250 milioane de euro, în ultimele luni, anunță președintele FIHR

mare turism

Turismul din România a pierdut, în ultimele luni, 6 milioane de înnoptări şi aproximativ 250 de milioane de euro, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR).

"Situaţia turismului e una foarte complicată. Noi, practic, eram o locomotivă care mergea cu viteză şi, dintr-o dată, am intrat într-un zid. Asta a creat mari probleme şi, practic, în ultimele trei luni, avem 6 milioane de înnoptări pierdute şi undeva la 250 de milioane de euro pe care îi trecem la pierderi. Deci, situaţia în acest moment este dramatică. Probabil multă lume şi, mai ales presa, vrea să afle când redeschidem şi cum redeschidem. Multă lume se gândeşte la concediu şi are nostalgia unei vacanţe. Pentru a veni cu un răspuns ar trebui să clarificăm în primul rând posibilitatea de a călători, iar asta se rezolvă printr-un cadru legal şi prin asumare. Odată ce am avea posibilitatea să călătorim, al doilea element pe care ar trebui să-l livrăm este elementul de siguranţă. Pentru asta, noi, industria hotelieră şi colegii noştri din turism, am elaborat mai multe planuri de siguranţă, astfel încât în unităţile noastre să micşorăm riscurile. Cea mai bună în acest sens este că, în cele 40 de hoteluri care au lucrat chiar în perioada de stare de urgenţă, cu personal în carantină sau cu medici în izolare nu a fost niciun focar de infecţie. Asta ar trebui să ne dea mai multă încredere şi să ieşim din această temere că în industria noastră sunt riscuri foarte mari", a menţionat Ile, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Propunere bombă: Anulați examenele pentru evaluarea națională clasa VIII și examenul de Bacalaureat

Acesta a adăugat că impactul total al nefuncţionării turismului în produsul intern brut al României va depăşi 5%.

"Vehicularea acelor cifre, cum că turismul reprezintă puţin în PIB şi că oricum nu e o mare pierdere că nu se deschide turismul, ar trebui privită cu alţi ochi, pentru că astăzi putem vedea cât de important este turismul în economia naţională, câte sectoare suferă prin faptul că turismul nu funcţionează. Dacă ne uităm la impactul total, nu doar la cel direct al turismului trecem de la circa 2% în PIB la peste 5 procente pe care le pierdem pentru că turismul nu funcţionează. Nefuncţionarea turismului înseamnă şi peste 100.000 de oameni în şomaj tehnic, cu şanse mici ca mulţi dintre ei să revină la muncă odată cu terminarea perioadei de şomaj tehnic. Asumarea în luarea deciziilor este extrem de înceată şi iată-ne cu o zi înainte de expirarea stării de urgenţă cum nu ştim foarte clar normele care ar putea prevedea prelungirea şomajului tehnic al angajaţilor noştri sau trecerea în diverse ajutoare de muncă activă", a afirmat Călin Ile.

Preşedintele FIHR a punctat, totodată, că toate ţările sunt la un nivel zero în materie de turism, iar cine va face primul pas în promovare va avea de câştigat.

Citește și: Lovitură! Adrian Năstase, acțiune împotriva lui Klaus Iohannis și a lui Ludovic Orban

"Dacă sunt şi lucruri bune pe care le-a dus această perioadă este că, în sfârşit, industria turismului s-a unit. Ne-am unit 18 organizaţii patronal-profesionale şi venim cu o strategie care să ne ajute să ieşim, să supravieţuim acestei perioade extrem de complicată şi, în acelaşi timp, să regândim o resetare a turismului. E un moment de cumpănă. Toate ţările sunt la nivel zero în turism şi cine va face primul pas, cine va avea curajul să iasă primul să promoveze turismul va putea câştiga. Trebuie să mergem spre un turism digitalizat, spre un turism durabil, sustenabil şi spre un turism participativ în care să ne implicăm. Astăzi, 6% din joburile din România vin din turism, iar la nivel european procentul e de 10%. E un an în care fiecare dintre noi avem şansa să ne redescoperim ţara", a subliniat Ile.

Reprezentanţi ai mediului de afaceri din România au participat, joi, la o videoconferinţă organizată de Confederaţia Patronală Concordia (CPC).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.