Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turneu național al filmelor istorice dedicate monarhilor români, în 14 orașe din țară

Arhivele Nationale
regele Ferdinand Regina Maria

Un turneu ce va aduce proiecția documentarelor "Maria, inima României" și "Războiul Regelui" în aproximativ 14 orașe din țară va debuta pe 5 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Dalles din București. Producătorii au reușit să reconstituie chiar și vocea reginei Maria, anunță MEDIAFAX.

John Florescu și Dan Drăghicescu, producători ai peliculelor "Maria, inima României" și "Războiul Regelui", au anunțat lansarea unui proiect prin care oamenii din țară vor avea acces la versiunile integrale ale filmelor. Turneul național va avea o durată de șase luni, iar peliculele vor fi proiectate în centre culturale, fabrici și uzine din aproximativ 14 orașe din țară.

"Este o caravană istorică. Nu vor fi proiecții în cinematografe, ci în centre culturale, în fabrici, în uzine, în șezători, chiar la sat. Vom merge chiar în zona mineră, în Valea Jiului", a declarat producătorul asociat Dan Drăghicescu.

"Vrem să mergem în licee, în universități, pentru că oamenii tineri nu cunosc foarte multe lucruri despre istoria lor, dar comunică foarte mult pe internet. Deci, dacă putem ajunge la oamenii tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 34 - 35 de ani, șansa de a scoate la suprafață cunoașterea crește semnificativ. Cred că, în viitor, istoria va fi prezentată într-un mod prin care tinerii să se poată conecta, iar noi la asta ne-am gândit", a declarat producătorul executiv John Florescu.

Citește și: Klaus Iohannis: ‘Aștept ca noua echipă să aibă nu doar ușile, ci și mințile și inimile deschise’ .

Turneul a fost anunțat cu ocazia zilei de naștere a Reginei Maria și aniversarea de 100 de ani de la vizita pe care a făcut-o în Paris.

"Se împlinesc o sută de ani de la Tratatul de Pace de la Versailles. Presa ce a urmărit-o pe Regina Maria în Paris la acea vreme a fost de o amploare nemaivăzută. Puterea presei, ce a prezentat-o pe Regina Maria în jurnale nu doar franțuzești, ci și britanice, americane, germane, ungare, a avut un impact major în caracterizarea unei femei puternice, primul personaj feminist", a completat producătorul asociat Dan Drăghicescu.

Producătorii spun că efortul a fost unul mare: imagini căutate în arhive din 14 țări. Iar între acestea și un interviu acordat de Regina Maria, din arhiva Universitatății Carolina de Sud, SUA, care a ajutat la reconstrucția vocii reginei.

"Avem și vocea Reginei Maria, ce va putea fi auzită în acest film, obținută prin procedurile tehnice. Am reușit să aducem timbrul vocii Reginei Maria la o acuratețe de, probabil, 99 de procente, spuneau istoricii. Știm tonalitatea ei numai din descrierile din agendele ei personale și ale jurnaliștilor de la acea vreme. Am folosit 14 arhive internaționale, pe lângă cea națională", a declarat Dan Drăghicescu.

La reconstrucția portretului fizic și moral al Reginei Maria au contribuit și mărturiile unei femei în vârstă de 101 ani, care a cunoscut-o.

"Am găsit în Israel o doamnă care a cunoscut-o pe Regina Maria. Când vorbea despre ea, îi putea descrie zâmbetul, înfățișarea, felul în care vorbea. Am auzit de trei oameni din lume ce au cunoscut-o pe Maria. Doi dintre aceștia au decedat înainte de a apuca să vorbim cu ei", a spus John Florescu.

Intrarea la toate ecranizările din cadrul proiectului va fi gratuită și se va face pe baza unei rezervări pe pagina oficială de Facebook: https://www.facebook.com/MariaInimaRomaniei/.

Citește și: Florin Cîțu a făcut declarații- Ce se va întâmpla cu majorarea pensiilor

Pelicula "Maria, Regina României", de Alexis Sweet Cahill, a primit premiul publicului în secţiunea Avanpremierele toamnei, la cea de-a zecea ediţie a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, care a avut loc în perioada 18 - 27 octombrie. Actorii Roxana Lupu, Daniel Plier și Adrian Titieni fac parte din distribuția documentarului.

Lungmetrajul "Războiul Regelui", lansat în anul 2016 și regizat de Trevor Poots, spune povestea Regelui Mihai care, la nici 23 de ani, a luat decizii ce au schimbat parcursul celui de-Al Doilea Război Mondial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.