Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina dă cel mai important test după căderea URSS

ucraina harta

Şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene, Andri Ermak, consideră că doar invitarea Ucrainei în NATO poate să ofere Europei și lumii o șansă reală de a restabili securitatea, amenințată în prezent din cauza politicii agresive a Rusiei, relatează Rador Radio România.

Potrivit Ukrinform, Ermak a făcut o declaraţie în acest sens sâmbătă, în timpul unei reuniuni speciale a Strategiei Europene de la Ialta (YES), desfăşurată la Kiev şi dedicată împlinirii a doi ani de la declanşarea invaziei ruse la scară largă. La eveniment au mai participat fostul premier al Marii Britanii, Boris Johnson, ex-președintele Poloniei Aleksander Kwaśniewski, experți, politicieni și activiști publici. În timpul discuţiei cu participanții, Andri Ermak a menționat că Ucraina este recunoscătoare tuturor națiunilor care s-au unit pentru a sprijini Kievul după începerea invaziei ruse la scară largă.

"Lupta noastră și acest sprijin au arătat că majoritatea oamenilor din lume sunt de partea binelui. Vedem că acest sprijin rămâne la un nivel foarte ridicat și este important să fie menţinut" - a remarcat şeful de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Unul dintre principalele subiecte discutate la evenimentul YES a fost perspectiva ca Ucraina să primească o invitație de a începe negocierile de aderare la NATO la summitul de la Washington din această vară. În acest sens, Andri Ermak a subliniat că doar o astfel de invitație ar reprezenta o decizie cu adevărat puternică pentru summitul jubiliar al Alianței.

Șeful Biroului Preşedintelui de la Kiev amintit că, pentru a promova această chestiune, a fost creat Grupul internațional de lucru pentru probleme de securitate și integrare euroatlantică a Ucrainei, coprezidat de Andri Ermak și fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen. "Pentru ucraineni, argumentele că aderarea Ucrainei la NATO ar putea duce la o escaladare și mai mare au o aparență ciudată, întrucât țara noastră trăiește deja de doi ani în condițiile unui război teribil la scară largă. Credem că a nu oferi Ucrainei o invitație la summitul de la Washington poate genera un impuls pentru noi escaladări - în Orientul Mijlociu, în alte regiuni ale planetei noastre. Doar invitația și pașii reali și concreţi către aderarea deplină a Ucrainei vor oferi lumii și Europei șanse reale de a reveni la securitate" - a subliniat Ermak.

La rândul său, fostul premier britanic Boris Johnson, membru al grupului de lucru menționat, și-a exprimat convingerea că, la summitul NATO din vara acestui an, Ucraina ar trebui să primească o invitație pentru a începe negocierile privind aderarea la Alianță. "Și trebuie să încetăm să mai folosim argumentul escaladării. Modalitatea de a preveni escaladarea este de a da mult mai mult pentru a proteja Ucraina" - a declarat fostul premier al Marii Britanii.

Anunțul NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, susține că Ucraina se va alătura NATO într-un final: „nu este vorba despre dacă, ci când?”. „Președintele Putin a început acest război pentru că a vrut să închidă porțile NATO și să ia Ucrainei dreptul de a-și alege propria cale. Dar a reușit exact opusul. Ucraina este acum mai aproape de NATO decât oricând înainte", a spus secretarul general al NATO în discursul adresat ucrainenilor.

Nemulțumirea lui Putin vizavi de extinderea NATO

Vladimir Putin a vorbit despre nemulțumirea sa față de extinderea NATO spre est.

„Promisiunea a fost că NATO nu se va extinde spre est. Dar s-a întâmplat de cinci ori. Au fost cinci valuri de expansiune. Am tolerat toate acestea. Am încercat să-i convingem. Le spuneam: vă rugăm să nu o faceți”, a spus liderul de la Kremlin, într-un interviu cu Tucker Carlson.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.