Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina este pregătită militar să intre în Transnistria! Kievul va oferi tot ajutorul necesar, dacă va fi solicitat de Chișinău

deschide.md
Marko Șevcenko

Ucraina va oferi tot ajutorul necesar, dacă va fi solicitat oficial de autoritățile de la Chișinău, în cazul escaladării conflictului transnistrean. Declarația a fost făcută de ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, în cadrul emisiunii ”Dialog Deschis”.

Potrivit lui Șevcenko, problema transnistreană este una importantă pentru Ucraina, pentru că în regiune se află militari ruși și acolo activează serviciile secrete ale țării agresoare. Din această cauză, Kievul păstrează o parte din trupe în apropiere de frontiera cu R. Moldova pe tronsonul transnistrean. Totuși, ambasadorul consideră că, în acest, nu există un pericol iminent pentru Ucraina din partea regiunii separatiste. Kievul este, însă, pregătit să ofere tot ajutorul pe care îl va solicita Chișinăul în vederea soluționării diferendului.

Problema transnistreană este una importantă pentru Ucraina

Dar oficialii ucraineni au declarat public în repetate rânduri că, dacă din partea autorităților R. Moldova va fi exprimată rugămintea de asistență sau ajutor, în mod oficial, sigur că Ucraina va acorda acest ajutor. În ce mod și cât de repede va fi acordat, aceste detalii deja vor fi discutate ulterior. Aceste lucruri vor depinde de cât de îngrijorătoare va fi situația. Dacă oficialii R. Moldova vor considera că există o amenințare la adresa securității sau stabilității, ei se vor putea adresa, iar noi vom discuta despre ce fel de ajutor are nevoie R. Moldova și, desigur, în măsura posibilităților, acest ajutor va fi acordat” a notat diplomatul ucrainean.

Vorbind despre soluționarea conflictului transnistrean pe cale diplomatică, ambasadorul Marko Șevcenko a declarat că, pentru Ucraina, formatul de negocieri ”5+2” nu mai este funcțional din cauza prezenței Rusiei ca parte a negocierilor.

Rusia a pierdut credibilitatea ca mediator și garant. De aceea, noi nu putem sta la aceeași masă. Rusia a încălcat atât de multe tratate internaționale, încât valoarea semnăturii ei este nulă. Așa că noi considerăm că formatul cu participarea Rusiei nu este funcțional. Care va fi alt format nu știu, trebuie să discutăm. Dar sunt sigur că acesta va apărea într-un timp relativ scurt. Primul cuvânt trebuie să fie spus de Guvernul R. Moldova și atunci, cu participarea partenerilor, vom găsi o nouă formulă. Și România poate fi inclusă în format, de ce nu?” a declarat Șevcenko.

Ambasadorul Marko Șevcenko a vorbit și despre reluarea serviciilor consulare pentru cetățenii ucraineni din regiunea transnistreană, despre care a pomenit ambasadorul cu misiuni speciale Păun Rohovei în cadrul vizitei sale de la începutul săptămânii. Potrivit lui, înainte de începutul pandemiei, diplomații Ambasadei Ucrainei făceau vizite regulate la Tiraspol. A urma o pauză îndelungată din cauza pandemiei, după care s-a început războiul, iar problemele s-au multiplicat.

Ucraina vrea reluarea serviciilor consulare pentru cetățenii ucraineni din regiunea transnistreană

În prezent, avem cetățeni ucraineni care locuiesc permanent în regiunea transnistreană, dar și refugiați care se află temporar, așa că cererea de servicii consulare a crescut enorm. De aceea, Ucraina discută ca diplomații ambasadei din secția consulară să viziteze periodic Transnistria și să presteze aceste servicii. Ambasada Ucrainei activează doar în conformitate cu acordurile internaționale și legile R. Moldova, așa că toată această activitate va fi coordonată cu R. Moldova. Avem doar două condiții, să fie asigurată securitatea personalului și să fie oferite garanții de circulație fără obstacole. Când aceste lucruri vor fi îndeplinite, Ucraina va reintroduce serviciile consulare în Transnistria” a conchis Marko Șevcenko.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.