Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kievul s-a resemnat: 'Este deja evident că nu vom putea apăra Ucraina cu avioane de luptă F-16 în această toamnă şi iarnă'

CC0 / /
Su-27, F-16

Ucraina nu va putea opera în acest an avioane de luptă F-16 construite în SUA, a declarat miercuri seara, la televiziunea naţională, purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene, Iuri Ihnat, relatează Reuters, conform news.ro.

„Este deja evident că nu vom putea apăra Ucraina cu avioane de luptă F-16 în această toamnă şi iarnă", a declarat Ihnat în cadrul unui teledon comun difuzat de canalele ucrainene. "Aveam mari speranţe pentru acest avion, că va deveni parte a apărării aeriene, capabil să ne protejeze de rachetele Rusiei şi de dronele teroriste", a adăugat Ihnat.

Ucraina a cerut în repetate rânduri aliaţilor săi occidentali avioane F-16, ceea ce, potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, ar fi un semnal că invazia Rusiei se va încheia cu o înfrângere.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a aprobat în luna mai programe de pregătire a piloţilor ucraineni pentru F-16, dar până în prezent nu a fost precizat un calendar pentru furnizarea de avioane de război.

Kievul vrea avioane de luptă americane cât mai repede posibil, dar primii piloţi care urmează să fie instruiţi pentru a le manevra probabil că nu vor fi pregătiţi să le piloteze mai devreme de vara anului viitor, a scris săptămâna trecută The Washington Post într-un articol în care menţiona inclusiv centrul de pregătire din România, ce urmează să fie pus la punct împreună cu Olanda, dar care, estimează oficialii americani, va mai dura până să fie gata.

Occidentul afirmă că doreşte să ajute Ucraina să învingă Rusia, dar a insistat în repetate rânduri că nu doreşte să declanşeze o confruntare directă între alianţa militară NATO, susţinută de SUA, şi Moscova.

Armata ucraineană spune că a înregistrat succese pe frontul din sud-estul ţării

Forţele ucrainene au revendicat joi un succes pe frontul din sud-estul ţării, unde cu o zi înainte au eliberat o aşezare, relatează Reuters.

Ucraina a anunţat recucerirea, miercuri, a satului Urojaine din sud-estul ţării. Această aşezare, aflată la periferia regiunii Doneţk, este primul sat pe care Kievul spune că l-a recucerit de la 27 iulie, un semn al provocării cu care se confruntă Ucraina în avansarea sa prin liniile defensive ruseşti puternic minate, fără un sprijin aerian puternic.

"În direcţia sud de Urojaine, ei (trupele ucrainene) au avut succes", a declarat purtătorul de cuvânt militar Andrii Kovaliov pentru televiziunea naţională. El nu a oferit mai multe detalii.

Kievul spune că actuala sa contraofensivă progresează mai lent decât şi-ar fi dorit din cauza câmpurilor vaste care au fost minate de ruşi şi a liniilor defensive ruseşti pregătite şi consolidate.

Rusia controlează aproape o cincime din Ucraina, inclusiv peninsula Crimeea, cea mai mare parte a regiunii Luhansk şi mari porţiuni din regiunile Doneţk, Zaporojie şi Herson.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.