Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina impune sancţiuni contra a sute de personalităţi, dintre care jurnalişti străini

interdictie ucraina

Autorităţile ucrainene au anunţat miercuri că au impus sancţiuni contra a 400 de personalităţi, dintre care mai mulţi jurnalişti occidentali şi 90 de persoane juridice pe care le consideră implicate în anexarea Crimeii de către Rusia şi în conflictul din estul prorus al ţării, ca răspuns la o decizie a rebelilor separatişti de a stabili data pentru "alegeri ilegale", notează Reuters şi France Presse. 

Lista persoanelor vizate de sancţiuni, publicată pe site-ul preşedinţiei, include înalţi responsabili ruşi şi separatişti, dar şi numeroşi jurnalişti, inclusiv mai mulţi occidentali. 

Printre aceştia se numără mai ales trei corespondenţi BBC cu sediul la Moscova, altul de la ziarul german Die Zeit şi un jurnalist spaniol. Ei au acum interdicţie să intre pe teritoriul Ucrainei. 

Sancţiunile sunt impuse pentru o perioadă de un an, precizează preşedinţia. 

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a ratificat această decizie, adoptată la 2 septembrie de Consiliul de apărare şi securitate naţională, adaugă autorităţile. 

Publicarea acestei liste intervine în timp ce Republica populară Doneţk (DNR), autoproclamată, a confirmat miercuri organizarea de alegeri pe teritoriul ei la 18 octombrie, în ciuda opoziţiei puternice a autorităţilor de la Kiev care au avertizat că această acţiune ar putea rupe procesul de pace. 

"Republica Populară Doneţk este un stat independent şi democratic şi alegerea organelor administraţiei publice locale este un pas important pentru toţi cetăţenii republicii", a declarat liderul separatist al aşa-numitei "republici" Aleksandr Zaharcenko, după ce a ratificat un decret în acest sens. 

Ca răspuns, preşedintele Poroşenko a denunţat o decizie "iresponsabilă", reprezentând "un mare pericol" pentru evoluţia procesului de pace. 

În conformitate cu acordurile de pace Minsk 2 încheiate în februarie, alegerile locale ar trebui să aibă loc în zona de conflict înainte de sfârşitul anului 2015, în virtutea legislaţiei ucrainene şi normelor internaţionale. 

Autorităţile de la Kiev au planificat alegerile locale la 25 octombrie, dar rebelii proruşi şi-au anunţat deja în iulie intenţia de a organiza alegeri în conformitate cu propriile reguli şi la date diferite, pe 18 octombrie la Doneţk şi 1 noiembrie în Lugansk.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.