Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina întâmpină dificultăți seriose în utilizarea armelor de precizie americane: care este motivul și cum trebuie să schimbe SUA strategia

Denis Abramov/Russian Defense Ministry via Mil.ru
statie bruiaj

Războiul electronic rusesc a creat probleme pentru unele arme de precizie de fabricație americană în Ucraina. SUA trebuie să fie pregătită pentru potențiale lupte viitoare, scrie businessinsider.com.

Ucraina a folosit arme de precizie americane, cum ar fi sistemele de rachete ghidate cu lansare multiplă HIMARS și munițiile comune de atac direct lansate din aer, pe tot parcursul războiului, dar războiul electronic rusesc generalizat diminuează în mod regulat eficiența acestor arme.

Generalul-locotenent Antonio Aguto, care ocupă funcția de comandant al Grupului de asistență pentru securitate din Ucraina, a abordat problema în decembrie 2023, menționând că războiul electronic îndreptat împotriva unora dintre "cele mai precise capacități ale SUA este o provocare". Și alți oficiali americani au identificat aceste probleme, adăugând că SUA și Ucraina lucrează la soluții.

Orice soluții dezvoltate pentru a contracara în mod eficient provocarea reprezentată de războiul electronic nu va fi doar în beneficiul Ucrainei. Ele vor ajuta, de asemenea, SUA să rezolve problemele care o preocupă de mult timp, în timp ce se pregătește pentru posibilitatea unui conflict între marile puteri.

Mark Cancian, colonel în retragere al Corpului de Marină și consilier senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a explicat pentru Business Insider că "falsificarea GPS pe scară largă pe care o vedem în Ucraina adaugă urgență la rezolvarea unei probleme pe care DoD a recunoscut-o de mult timp: faptul că falsificarea pe timp de război va reduce eficacitatea armelor sale".

content-image

Războiul electronic poate fi executat cu ajutorul unei tehnologii ieftine, dar eficiente, iar ambele părți ale războiului îl folosesc pe scară largă. Iar aceste tactici nu sunt folosite doar pentru a zădărnici munițiile ghidate cu precizie. Ele pot fi folosite, de asemenea, pentru a bruia legătura dintre un operator și o dronă de recunoaștere sau de atac.

Războiul electronic este un termen larg care include o varietate de opțiuni ieftine. Bruiajul este relativ simplu, a declarat Thomas Withington, expert în război electronic și apărare aeriană și membru asociat la Royal United Services Institute, explicând pentru BI că acesta presupune "aruncarea unui receptor GNSS cu zgomot pentru a-l face să piardă semnalul de poziție, navigație și sincronizare pe care l-a primit de la satelit".

Spoofing-ul, pe de altă parte, implică trimiterea de informații GNSS false către sistemul de navigație al armei, trimițând-o în afara cursului sau a traiectoriei. Bruiajul este mai ușor și poate fi realizat cu echipamente și ingineri mai ieftini, în timp ce spoofing-ul este probabil să fie utilizat în cazuri mai specifice, cum ar fi ascunderea locațiilor de inamic.

Ambele servesc unor scopuri diferite, dar, în ambele cazuri, efectele pot fi profund problematice pentru armele de precizie.

Cum s-a adaptat Ucraina situației

Ucraina a reușit să se adapteze la această provocare, în unele cazuri, angajându-se în bruiaje proprii sau localizând locațiile de război electronic rusești și distrugându-le. Bazarea pe sisteme alternative care nu depind de GPS sau care utilizează alte sisteme de ghidare, cum ar fi un sistem de ghidare inerțială, ajută la ocolirea problemei. Totuși, aceasta nu este întotdeauna o opțiune.

content-image

În cadrul armatei ruse, probabil că a existat un interes sporit pentru utilizarea războiului electronic în luptă, în special în ultimul an sau cam așa ceva, deoarece este atât de eficient în contracararea armelor de precizie furnizate de SUA.

Sistemele de precizie - cum ar fi Excalibur și GMLRS, care pot fi lansate din obuzierele M777 și, respectiv, HIMARS furnizate de SUA - înregistrează o scădere șocantă a preciziei din cauza bruiajului.

"Filozofia din spatele unor arme precum Excalibur și JDAMs a fost că dependența lor de GNSS, într-o anumită măsură, trebuia să ofere un nivel de precizie", a declarat Withington pentru BI.

Capacitatea și acuratețea acestor arme atât de lăudate sunt acum puse sub semnul întrebării, a spus el, menționând că "nu numai că are ramificații tactice și operaționale pentru ucraineni", dar, de asemenea, ridică potențial întrebări cu privire la "încrederea mai largă pe care o au alții în aceste sisteme".

Daniel Patt, cercetător senior la Hudson Institute, a declarat în martie în Congres că proiectilul de artilerie Excalibur de 155 mm ghidat prin GPS "a avut o rată de eficiență de 70% în atingerea țintelor atunci când a fost folosit pentru prima dată în Ucraina", dar "după șase săptămâni, eficiența a scăzut la doar 6%, deoarece rușii și-au adaptat sistemele de război electronic pentru a-l contracara".

Patt a adăugat că "eficiența maximă a unui nou sistem de armament este de numai aproximativ două săptămâni înainte de apariția contramăsurilor". Aceasta este o informație valoroasă pentru SUA, care se pregătește pentru potențiale lupte viitoare.

Războiul din Ucraina a fost, după cum a declarat anterior un expert în apărare pentru BI, o "bonitate a informațiilor" și oferă SUA ocazia de a învăța cum se comportă armele sale de precizie în fața unor amenințări moderne precum războiul electronic. Nu este ceva teoretic. În schimb, SUA urmăresc o putere rivală care își angajează armele într-un război real.

Informațiile obținute în urma războiului se bazează pe ani de cercetări și discuții între oficialii și experții din domeniul apărării din SUA și, probabil, le avansează, cu privire la modul în care războiul electronic va afecta arsenalul american într-un conflict între mari puteri și la modul în care SUA va trebui să se adapteze.

Cancian a declarat că DoD a lucrat la depășirea acestor amenințări, concentrându-se pe opțiuni precum utilizarea unor benzi de semnal mai înguste sau generarea unor semnale mai puternice care sunt capabile să ardă prin încercările de bruiaj.

Cu toate acestea, amenințările "ne reamintesc totuși că trebuie să fim atenți când ne așteptăm la "schimbări de joc"", a spus el. "Cealaltă parte dezvoltă întotdeauna contramăsuri care reduc eficiența".

Ar trebuie să renunțe SUA complet la armele sale de precizie?

În ciuda provocărilor, Statele Unite nu ar trebui să renunțe complet la armele sale de precizie în cazul în care s-ar afla într-o zi într-un război cu o altă mare putere, fie că este vorba de Rusia sau China, care ar folosi aproape sigur și războiul electronic.

Withington a declarat că "chiar dacă acel bruiaj a avut destul de mult succes, imperativul tactic din spatele acestui lucru este de a găsi o modalitate de a depăși eficacitatea acelui atac electronic", menționând că, deși un semnal puternic de bruiaj rusesc poate fi eficient, este, de asemenea, mai ușor de detectat și de distrus.

La un eveniment mediatic la începutul acestei luni, Doug Bush, șeful de achiziții al armatei, a declarat că nu este surprinzător faptul că Rusia este capabilă să bruieze armele americane. El a spus că acest lucru face parte dintr-un "ciclu constant" de inovație de ambele părți, adăugând că SUA învață că "cu orice armă de precizie, vrei să ai mai multe modalități de a o ghida către țintă".

content-image

Pentru unele arme, acest lucru este deja în lucru. La începutul acestei săptămâni, Forțele Aeriene ale SUA au anunțat un contract pentru căutători suplimentari pentru rachetele sale JDAM cu rază de acțiune extinsă, scopul fiind acela de a îmbunătăți JDAM pentru a rezista la bruiajul electronic și, în schimb, să se fixeze pe sursa bruiajului, țintuind-o ca țintă.

Bush a declarat că armata a creat o echipă axată pe adaptarea armelor sale la problemele legate de războiul electronic cu mult timp înainte de războiul din Ucraina, ceea ce semnalează înțelegerea clară de către Pentagon a problemei pe care o reprezintă aceste capacități.

Bush a declarat anterior, în august 2023, că armata "reinvestește în mod fundamental în reconstruirea capacității noastre tactice de război electronic după ce aceasta a părăsit în mare parte forța în ultimii 20 de ani" și că războiul din Ucraina a adăugat "urgență" acestor eforturi.

Eforturile de adaptare a armelor de precizie la amenințare reprezintă doar o fațetă a unei soluții pe mai multe niveluri, a declarat Withington. Alte soluții la această problemă implică utilizarea altor arme și prioritizarea țintirii punctului de origine a semnalelor de război electronic la începutul unui conflict.

"Este imperativ ca forțe precum SUA și aliații săi să vadă bătălia viitoare în cazul în care trebuie să stabilească mai întâi superioritatea electromagnetică", a spus el, explicând că împiedicarea inamicilor de a utiliza în vreun fel spectrul electromagnetic ar "degrada masiv cel puțin, dacă nu ar împiedica cu totul" un inamic să interfereze cu armele sale.

În cele din urmă, însă, pe măsură ce SUA și Ucraina se adaptează la bruiajul rusesc și învață din război, "ciclul constant" de inovare, după cum a spus Bush, va continua.

"Măsura, contra-măsura, contra-contra-măsura pe care o vedem în Ucraina este tipică în război", a spus Cancian, adăugând că nu există "nicio tehnologie care să ofere avantajul final".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.