Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina poate importa gaze din Europa prin Republica Moldova prin coridorul transbalcanic și conducta Iași-Ungheni

Inquam Photos / George Calin
depozite gaze

Ucraina poate începe importul de gaze din statele europene prin sistemul de transport al Republicii Moldova şi implicit România. Kievul stochează gazul în depozitele subterane de metan din Ucraina, anunţă Operatorul Sistemului de Transport (TSOUA) din Ucraina.

Se întâmplă după ce, la începutul acestui an, Guvernul Republicii Moldova a aprobat în sfârşit o decizie de a modifica legislația, care a deschis posibilitatea tuturor companiilor de a utiliza serviciul de backhaul (revers virtual) la punctele de legătură cu Ucraina. Acest pas a deblocat importul de gaze către Ucraina din direcția sud pe aşa-zisul coridor transbalcanic, transmite Mold-street.com.

„Astăzi, Ucraina are posibilitatea de a efectua revers virtual cu toți operatorii de transport din țările vecine din Europa, condiția prealabilă cheie este disponibilitatea de gaze în sistem”, susţin cei de la TSOUA.

Anterior, acest mecanism era folosit în principal de clienții din Republica Moldova, iar acum partenerii internaționali ai Ucrainei au posibilitatea de a stoca gazul livrat către terminalele GNL din Grecia sau Turcia în depozitele de gaze din Ucraina.

Moldovatransgaz (operator al sistemului de transport gaze din Moldova) a anunţat că, pe 27 ianuarie 2023, a testat cu succes livrările de gaze către Ucraina din Uniunea Europeană în regim backhaul.

Potrivit Moldovatransgaz, modificările recente în legislaţie permit traderilor naționali și internaționali să transporte în regim de revers virtual (backhaul) până la 17 milioane de metri pe zi de gaze naturale traversând Moldova prin coridorul transbalcanic și conducta Iași-Ungheni.

Esența reversului virtual este optimizarea activității de transport a operatorilor, în special, în prezența cererii de transport transfrontalier în ambele direcții. În acest caz, operatorii efectuează transportul fizic într-o singură direcție, iar gazul este transportat în cealaltă direcție utilizând un revers virtual (sau backhaul). Apoi, combustibilul nu este mutat fizic peste graniță, iar părțile realizează o reglementare reciprocă.

Aceasta este una dintre cele mai progresive metode comerciale ale pieței europene de gaze, care are avantaje evidente precum economia de gaz şi reducerea emisiilor de CO2 la arderea resursei energetice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.