Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina se opune ca directorul AIEA să se deplaseze la centrala nucleară din Zaporojie

Der Spiegel
zaporojie centrala nucleara

Ucraina se opune ca directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, să se deplaseze la centrala nucleară din regiunea Zaporojie (sud) atât timp cât aceasta este ocupată de ruşi, a anunţat marţi operatorul ucrainean al centralelor nucleare, informează AFP, conform AGERPRES.

"Ucraina nu l-a invitat pe Grossi să viziteze centrala din Zaporojie şi l-a refuzat în trecut să efectueze o astfel de vizită. Vizita la centrală nu va deveni posibilă decât atunci când Ucraina va recăpăta controlul asupra ei", a scris marţi pe Telegram operatorul ucrainean, Energoatom.

Rafael Grossi a scris luni pe Twitter că AIEA pregăteşte o misiune de experţi la centrala din regiunea Zaporojie - cea mai mare din Europa şi care este ocupată de forţele ruse de la începutul invaziei -, susţinând că Ucraina "a cerut" acest lucru.

"Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, minte din nou", a denunţat Energoatom. "Considerăm această declaraţie drept o nouă tentativă de a accede la centrala din Zaporojie pentru a legitimiza acolo prezenţa ocupanţilor şi a aproba acţiunile lor", a continuat operatorul ucrainean al centralelor nucleare.

"Pierderea comunicării" între AIEA şi centrală este cauzată de faptul că ruşii au blocat operatorul mobil ucrainean Vodafone pe teritoriul sitului, potrivit Energoatom. "Datele se adună pe servere şi vor fi transmise AIEA când operatorul va fi din nou operaţional", adaugă instituţia.

Rusia a ameninţat pe 19 mai că va tăia Ucraina de la centrala sa nucleară din Zaporojie, exceptând situaţia în care Kievul va plăti pentru electricitatea produsă.

Această declaraţie se raliază celor făcute în ultimele săptămâni de alţi responsabili ruşi şi care lasă să se înţeleagă că Rusia pregăteşte o ocupaţie durabilă sau chiar o anexare a zonelor din sudul Ucrainei pe care le controlează: regiunea Herson şi o parte din regiunea Zaporojie.

În 2021, înainte de ofensiva rusă împotriva Ucrainei, lansată pe 24 februarie, centrala din Zaporojie furniza 20% din producţia anuală ucraineană de electricitate şi 47% din cea produsă de parcul nuclear ucrainean.

Forţele Moscovei şi-au impus la începutul lui martie controlul asupra acestei centrale situate în oraşul Energodar, în sudul Ucrainei, separat de fluviul Nipru (Dnipro, Dniepr) de capitala regională Zaporojie, care se află în continuare sub control ucrainean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.