Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina și partenerii săi propun un summit de pace exclusiv, fără participarea Rusiei

ucraina nato

Ucraina şi aliaţii săi intenţionează să organizeze un summit al liderilor de rang global care ar exclude Rusia, în scopul mobilizării susţinerii pentru condiţiile Kievului de oprire a războiului, scrie The Wall Street Journal, citat de Mediafax.

Planurile unei astfel de reuniuni, aflate în stadiul preliminar, au susţinerea puternică a unor lideri europeni, inclusiv a preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, care pledează pentru participarea ţărilor care s-au aliat cu Rusia sau care au refuzat să aibă o poziţie clară faţă de războiul din Ucraina.

"Cerem un plan unitar din partea lumii civilizate responsabile care vrea într-adevăr să trăiască în pace", a declarat Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale de la Kiev. Consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski a afirmat pentru publicaţia The Wall Street Journal că negocierile directe cu Rusia nu sunt posibile atât timp cât trupele ruse rămân pe teritoriul Ucrainei. Iermak a precizat că Ucraina nu va face compromisuri privind integritatea teritorială.

Oficiali europeni au declarat că lucrează cu Administraţia de la Kiev pentru reconfigurarea planului de pace al Ucrainei în sensuri care să îl facă mai acceptabil pentru alte puteri globale precum India, Brazilia, Arabia Saudită şi China.

"Procesul nu este posibil fără întreaga lume, fără liderii sudului global", a afirmat Andrii Iermak.

Kievul a făcut eforturi intense în ultimele luni în relaţia cu state precum China, Brazilia şi India. Planul de pace elaborat de preşedintele Volodimir Zelenski prevede restabilirea controlului Ucrainei asupra întregului teritoriu, eliberarea prizonierilor şi judecarea crimelor de război.

La reuniunea internaţională dorită de Ucraina ar urma să fie invitat preşedintele SUA, Joseph Biden, şi alţi lideri importanţi ai statelor din cadrul NATO. Reuniunea ar putea avea loc cu puţin timp înaintea summitului NATO din iulie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.