Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina spune că nu a fost atacată de hackeri ruși

hacker

Ucraina a dezminţit vineri un raport publicat în decembrie şi în care se afirma că hackeri ruşi au dezvoltat un virus informatic (malware) care permite localizarea şi prin urmare să fie distruse mai uşor poziţiile artileriei ucrainene, informează AFP.

Potrivit companiei americane pentru securitate cibernetică CrowdStrike, acest virus a infectat o aplicaţie Android folosită de militarii ucraineni pentru a calcula mai repede coordonatele ţintelor lor în momentul punerii în funcţiune a obuzierelor D-30 de 122 de mm, foarte folosite în zona de conflict din estul Ucrainei, notează agerpres.ro.

Acest virus informatic rus ar fi permis recuperarea datelor de localizare a telefoanelor mobile ce folosesc această aplicaţie şi, prin urmare, aflarea poziţiilor artileriştilor ucraineni.

CrowdStrike este compania care a descoperit atacul cibernetic asupra Partidului Democrat, atac atribuit hackerilor ruşi şi care a provocat o nouă criză diplomatică între Moscova şi Washington.

"Pierderile artileriei noastre au fost mult inferioare" celor estimate de CrowdStrike şi "nu au fost provocate de cauza" evocată de compania americană, a anunţat vineri Ministerul Apărării al Ucrainei.

În raportul său, CrowdStrike afirma că "începând cu sfârşitul lui 2014 şi până în 2016, virusul hackerilor Francy Bear a infectat forumuri militare ucrainene pe internet" şi s-ar afla la originea distrugerii a 80% dintre obuzierele D-30 ale armatei ucrainene.

Respectiva aplicaţie Android nu a fost dezvoltată de armata ucraineană, una subfinanţată, ci de un ofiţer ucrainean, Iaroslav Şerstiuk, care a estimat în decembrie, pe pagina sa de Facebook, ca fiind "delirante" concluziile CrowdStrike.

Conflictul din estul Ucrainei între forţele ucrainene şi rebeli, care sunt, potrivit Kievului şi Occidentului, susţinuţi militar de Rusia, s-a soldat cu aproape 10.000 de morţi din primăvara lui 2014.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.