Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina vrea să schimbe legea privind mobilizarea: blocarea conturilor bancare și interdicția de a conduce mașinile, printre măsurile propuse

twitter.com
ucraina armata

Parlamentul Ucrainei a adoptat în primă lectură disputatul proiect de lege privind înăsprirea mobilizării în țară, informează Rador Radio România.

Proiectul va fi analizat încă o dată înainte de a fi supus aprobării. Proiectul de lege de mobilizare a stârnit controverse în Ucraina. Un alt procet asemănător a fost respins anul trecut de parlamentari. Noul document a fost analizat și va avea unele modificări. „Aceasta nu este decizia finală. Va avea loc o a doua lectură și se vor face modificări”, a spus politicianul ucrainean Oleksiy Honcharenko, potrivit Sky News, relatează Mediafax. Dacă legea va fi adoptată, baza de recrutare se va mări, iar pedepsele pentru cei care nu se prezintă la armată vor fi majorate.

  • Documentul prevede introducerea convocărilor electronice, posibilitatea restricționării drepturilor celor care se sustrag mobilizării până la interdicția de a conduce mașinile și blocarea conturilor bancare.
  • De asemenea, bărbații cu vârsta de recrutare cuprinsă între 18 și 60 de ani vor trebui să prezinte livretul militar la prima solicitare a polițiștilor și a angajaților comisariatelor militare.
  • Mai mult decât atât, ucrainenii care locuiesc în străinătate vor putea folosi serviciile consulare numai dacă au documente de întregistrare militară.
  • Proiectul de lege mai înlătură dreptul unor categorii de funcționari publici de a-și amâna recrutarea și permite persoanelor care au fost condamnate cu suspendare să meargă în armată.

Ce spune o deputată

După cum transmite REN TV, citând-o pe deputata Irina Gherașcenko, la audierea proiectului de lege în Rada Supremă comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, nu a fost prezent, documentul a fost prezentat de ministrul apărării, Rustem Umerov.

Context

După cum relatează Rosbalt, proiectul de lege privind mobilizarea a fost înregistrat în Rada pe data de 30 ianuarie și a provocat critici din partea multor politicieni, precum și nemulțumirea opiniei publice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.