Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O coaliţie de ţări va furniza Ucrainei sisteme antidronă telecomandate Cortex Typhon

ytimg.com
antidrona

Un grup de ţări europene condus de Marea Britanie a anunţat vineri că va furniza echipamente de apărare aeriană în valoare de 90 de milioane de lire sterline (115 milioane de dolari) pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva atacurilor ruseşti, informează Reuters, potrivit news.ro.

Acest ajutor include un contract de 56 de milioane de lire sterline cu compania norvegiană din domeniul apărării Kongsberg pentru furnizarea de sisteme Cortex Typhon montate pe vehicule, care sunt folosite pentru a detecta şi a distruge dronele.

"Aceste sisteme de apărare aeriană au capacitatea şi flexibilitatea de a fi desfăşurate rapid fie pentru a proteja populaţia civilă şi infrastructura Ucrainei, fie pentru a fi folosite pe linia frontului", a declarat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.

Sistemul de apărare antidrone Cortex Typhon, de la Kongsberg Defence & Aerospace, este conceput pentru a distruge diferite drone prin distrugere fizică sau alte mijloace de contracarare.

„Acest contract va oferi o creștere semnificativă a capacităților Forțelor Armate ucrainene și le va sprijini capacitatea de a-și apăra poporul și țara de amenințările aeriene”, a declarat președintele companiei Kongsberg, Eirik Lie.

Cum funcționează sistemul Cortex Typhon

Sistemul antidronă CORTEX Typhon C-UAS se bazează pe software și hardware de la Teledyne Flir și Kongsberg (inclusiv sistemul de supraveghere Kongsberg), precum și stația de foc, controlată de la distanță (RWS). Modulul de luptă telecomandat este instalat pe mașina blindată Dingo, donată de Forțele armate norvegiene, împreună cu armamentul și muniția necesară. Mai concret, pe mașina blindată Dingo 2 sunt instalate o mitralieră controlată de la distanță și un sistem de supraveghere pentru a căuta și a distruge ținte, conform defenseromania.ro.

Fondul Internaţional pentru Ucraina - un grup de ţări printre care se numără Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Danemarca şi Suedia - a convenit, de asemenea, asupra altor două contracte pentru echipamente de apărare aeriană, care vor fi dezvăluite la o dată ulterioară.

Atât Ucraina, cât şi Rusia şi-au intensificat recent atacurile asupra trupelor celeilalte părţi, în timp ce Ucraina încearcă să îndepărteze forţele ruseşti care şi-au consolidat poziţiile din sudul şi estul Ucrainei de la invazia lor de anul trecut.

Odesa, cel mai mare port şi bază navală din Ucraina, dar şi porturile dunărene ale Ucrainei au fost atacate în repetate rânduri cu rachete şi drone după ce Rusia s-a retras în iulie din acordul care permitea transportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.