Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucrainenii au blufat: Au semnat acordul cu Rusia, la Ankara, de față cu șeful ONU - 'Astăzi, există un far pe Marea Neagră. Farul speranţei. Farul liniștii'

ssatipura.com
rusia ucraina

Ucraina şi Rusia au semnat, vineri, un acord susţinut de ONU, la Istanbul, care permite exportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate de la Marea Neagră, iniţiativă care ar putea atenua criza alimentară globală, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, relatează CNN.

”Astăzi (n.r. vineri), există un far pe Marea Neagră. Farul speranţei. Farul posibilităţii. Farul liniştii într-o lume care are nevoie de ea mai mult ca niciodată”, a afirmat şeful ONU, scrie news.ro.

”Promovarea bunăstării umanităţii a fost forţa motrice a acestor negocieri. Întrebarea nu a fost ce este bine pentru o parte sau cealaltă. Accentul a fost pus pe ceea ce contează cel mai mult pentru toţi oamenii din lumea noastră”, a subliniat el.

Guterres a precizat că acordul va reprezenta o ”uşurare pentru ţările în curs de dezvoltare aflate la limita falimentului şi pentru persoanele cele mai vulnerabile aflate la limita foametei şi va contribui la stabilizarea preţurilor alimentelor la nivel mondial”.

Guterres a subliniat rolul esenţial pe care îl va avea Turcia în implementarea acordului.

El a spus că se bazează pe Turcia pentru a menţine un rol critic în viitor şi promite angajamentul deplin al ONU pentru a asigura succesul acordului.

Acordul ”nu a fost încheiat uşor” şi ”a fost un drum lung” de când Guterres s-a întâlnit pentru prima dată cu preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a propune un plan de soluţii în aprilie.

Guterres a cerut ”tuturor părţilor să nu scutească niciun efort pentru a-şi pune în aplicare angajamentele” şi a spus că ”nu trebuie să scutim niciun efort în numele păcii”.

Şeful ONU a ţinut să menţioneze că este un ”acord fără precedent între două părţi implicate într-un conflict sângeros”, însă conflictul este în plină desfăşurare, iar ”oamaenii mor în fiecare zi. Se poartă lupte în fiecare zi", a spus el.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Turcia este ”mândră” că este ”esenţială” în cadrul acestei iniţiative, care va juca un ”rol major în soluţionarea crizei alimentare globale care a fost pe agenda zilei de mult timp”.

”Acordul de astăzi va ajuta la securitatea alimentară şi la controlul inflaţiei în întreaga lume”, a menţionat Erdogan.

Potrivit Programului Alimentar Mondial (PAM), 47 de milioane de persoane suplimentare sunt expuse "foametei" de la începutul războiului.

Cu câteva ore înainte de ceremonie, Ucraina a precizat că nu va semna "niciun document cu Rusia", ci numai cu Turcia şi ONU. Antonio Guterres a subliniat totuşi caracterul "fără precedent" al acestui acord încheiat între două ţări în război.

În termenii acestui acord, "culoare securizate" vor permite circulaţia navelor de mărfuri în Marea Neagră, pe care "cele două părţi s-au angajat să nu le atace", a precizat un responsabil al ONU sub acoperirea anonimatului.

Oficiali ONU citaţi de Reuters au declarat presei vineri că acordul ar urma să fie deplin operaţional în câteva săptămâni.

Negociatorii au renunţat la curăţarea Mării Negre de mine, instalate în special de ucraineni pentru a-şi proteja ţărmurile. "Deminarea ar fi luat prea mult timp", s-a justificat ONU, care a precizat că "piloţi ucraineni" vor deschide calea cargourilor în apele teritoriale.

Ucraina a sugerat că exporturile sale vor începe în trei porturi - Odesa, Pivdeni şi Ciornomorsk - şi că speră să le crească numărul pe viitor.

Acordul va fi valabil timp de "120 de zile", respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte.

Un centru de coordonare comun (CCC) urmează a fi deschis în acest weekend la Istanbul împreună cu reprezentanţi ai tuturor părţilor şi ai ONU.

Inspectarea navelor la plecare în direcţia porturilor ucrainene va avea loc sub controlul CCC, într-unul din porturile din Istanbul, pentru a răspunde preocupărilor Moscovei, care vrea să aibă garanţia că cargourile nu vor aduce arme în Ucraina.

SUA au salutat acordul şi au avertizat că ele consideră "Rusia responsabilă pentru aplicarea sa".

"Fără escortă rusă şi fără prezenţă rusă în porturile noastre. În caz de provocare, ripostă militară imediată", a postat la rândul său pe Twitter, vineri, Mihailo Podoliak, consilier al preşedinţiei ucrainene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.