Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri bombă: ucrainenii plănuiau să atace Moscova; americanii au cerut oprirea atacului (Washington Post)

atlanticcouncil.org
razboi ucraina

Șeful serviciilor de informații militare ale Kievului, Kirilo Budanov, a planificat lovituri îndrăznețe în spatele liniilor inamice, care au neliniștit oficialii de la Washington, dezvăluie publicația Washington Post. În februarie, când mai erau câteva zile până la prima aniversare a invaziei Rusiei în Ucraina, oficialii de la Kiev erau ocupați cu elaborarea unor planuri de atac împotriva Moscovei.

Generalul-maior Kyrylo Budanov, șeful direcției de informații militare a țării (HUR), i-a dat instrucțiuni unuia dintre ofițerii săi "să se pregătească pentru lovituri în masă pe 24 februarie cu tot ce avea HUR", potrivit unui raport clasificat al Agenției Naționale de Securitate a SUA, relatează sursa citată. Oficialii au meditat chiar și la o lovitură pe mare, folosind TNT în orașul port Novorossiysk din Marea Neagră, o operațiune în mare parte simbolică, care ar demonstra totuși capacitatea Ucrainei de a lovi adânc în interiorul teritoriului inamic.

La Washington, oficialii monitorizau în secret planurile ucrainenilor. Casa Albă se temea de mult timp că atacurile în interiorul Rusiei ar putea provoca un răspuns agresiv din partea Kremlinului.

Statele Unite au cerut amânarea loviturilor

Pe 22 februarie, cu două zile înainte de aniversare, CIA a distribuit un nou raport clasificat: HUR "a fost de acord, la cererea Washingtonului, să amâne loviturile" asupra Moscovei. Documentele, care fac parte dintr-un teanc de informații clasificate care ar fi fost scurse pe un server de jocuri de noroc de către un membru al Gărzii Naționale în vârstă de 21 de ani, nu explică cu exactitate cine a intervenit și de ce ucrainenii au fost de acord să se retragă.

Dar ele oferă un exemplu specific al unei tensiuni mai largi care a caracterizat o mare parte a războiului: Ucraina, dornică să ducă lupta pe teritoriul Rusiei, este uneori reținută de Statele Unite, care au încercat să evite escaladarea conflictului într-o luptă directă între forțele americane și cele rusești. Unii oficiali americani consideră că atacurile asupra Rusiei, în special dacă implică arme furnizate de SUA, sunt operațiuni extrem de riscante pe care președintele rus Vladimir Putin le-ar putea considera atât de amenințătoare încât să recurgă la utilizarea armelor nucleare tactice.

Și totuși, explozii misterioase și atacuri cu drone continuă să aibă loc în Rusia. Oficialii ucraineni sunt adesea timizi în legătură cu incidentele, lăsând să se înțeleagă că sunt responsabili fără a-și asuma direct meritele.

"Pământul este rotund - descoperire făcută de Galileo", a scris consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak pe Twitter în decembrie, după un atac asupra bazei militare aeriene Engels-2, în adâncul Rusiei. "Dacă se lansează ceva în spațiul aerian al altor țări, mai devreme sau mai târziu obiectele zburătoare necunoscute se vor întoarce la punctul de plecare".

Operațiunile pe teritoriul străin intră în competența HUR. Budanov, un general ambițios în vârstă de 37 de ani și o stea în ascensiune în armata ucraineană, nu recunoaște că agenția sa se află în spatele atacurilor. Dar a avertizat că acestea vor continua.

Avertizarea lui Budanov

"Acest lucru le-a spulberat iluziile de siguranță", a declarat Budanov pentru The Washington Post în ianuarie. "Există oameni care plantează explozibili. Există drone. Până când integritatea teritorială a Ucrainei nu va fi restabilită, vor exista probleme în interiorul Rusiei".

Budanov nu a făcut niciun comentariu pentru acest articol. Oficialii americani nu au comentat documentele scurse despre loviturile aniversare.

În privat, oficialii americani și europeni își exprimă admirația față de Budanov. Dar ei spun, de asemenea, că îndrăzneala sa îi face uneori nervoși, scrie sursa citată.

Pe 13 februarie, în ziua în care documentul NSA spunea că Budanov l-a instruit pe unul dintre ofițerii săi să fie pregătit pentru o operațiune care probabil viza Novorossiysk, Statele Unite au repetat sfatul public pentru cetățenii din Rusia de a părăsi imediat țara. Nu este clar că avertismentul a anticipat un atac agresiv al Ucrainei, dar pare să reflecte un nivel de îngrijorare la Washington cu privire la atacurile din preajma aniversării.

Budanov este cunoscut pentru afirmațiile și declarațiile îndrăznețe, pe care mulți oficiali occidentali le privesc cu scepticism. El a spus că Putin este bolnav în fază terminală, afirmație respinsă de oficialii serviciilor de informații americane, și că folosește mai multe dubluri de corp. Budanov emană încredere că Ucraina va învinge Rusi. El a spus că Crimeea, peninsula puternic fortificată pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, trebuie să fie returnată Kievului în această vară. Documentele care au făcut obiectul unor scurgeri de informații arată că comunitatea serviciilor de informații americane consideră acest scenariu ca fiind puțin probabil.

Budanov este spionat

Documentele arată, de asemenea, în mod clar că comunitatea de informații americană monitorizează comunicațiile lui Budanov, ceea ce pare să nu fie o noutate pentru general. În interviurile anterioare cu The Post, Budanov, probabil conștient că este spionat, a pus muzică sau zgomot static în biroul său de la sediul HUR.

Intervenția Washingtonului înainte de aniversarea războiului pare să fi avut un succes doar parțial. "Nu există niciun indiciu" că serviciul de securitate al Ucrainei, SBU, "a fost de acord să își amâne propriile planuri de a ataca Moscova în jurul aceleiași date", se arată în raportul CIA. SBU, care este responsabil pentru securitatea statului și care raportează direct președintelui, desfășoară, de asemenea, operațiuni speciale.

La o săptămână după aniversare, Moscova a acuzat public Kievul că a încercat să atace cu drone infrastructura din Rusia, inclusiv în apropierea capitalei.

Ucraina continuă să aibă ambiția de a extinde câmpul de luptă dincolo de teritoriul său, arată documentele clasificate. Agenția lui Budanov a făcut planuri de a ataca membri ai cunoscutului contractor militar rus Wagner Group din Mali, unde personalul oferă asistență de securitate guvernului și instruire pentru armata sa, se arată în documente. Wagner a jucat un rol esențial în invazia Rusiei în Ucraina și oferă sprijin esențial în prima linie pentru forțele militare ruse.

"Nu se știe în ce stadiu se aflau în prezent operațiunile [din Mali] și dacă HUR a primit aprobarea pentru a-și executa planurile", se arată în documentul NSA.

Oficialii ucraineni au declarat de mult timp în privat că Statele Unite au control de facto asupra unor operațiuni militare. De exemplu, în mod obișnuit, Kievul nu va trage cu sistemele sale avansate de rachete furnizate de SUA fără coordonate confirmate sau furnizate de personalul militar american de la o bază din Europa, pentru a asigura precizia loviturilor și a conserva artileria.

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că disponibilitatea Kievului de a nu trage asupra anumitor ținte și de a se coordona cu americanii ar trebui să încurajeze Statele Unite să furnizeze arme mai moderne și cu rază de acțiune mai lungă, cum ar fi Army Tactical Missile System, sau ATACMS, o muniție care poate parcurge până la 185 de mile. Oficialii administrației Biden au refuzat să furnizeze această armă, care este disponibilă în cantități limitate și care ar putea fi considerată de Rusia ca o escaladare din partea Statelor Unite, au declarat oficialii.

Loviturile din Rusia au fost un stimulent pentru moralul cetățenilor ucraineni, care au început să numească fumul care se ridică de la exploziile misterioase "bavovna", sau "bumbac". Magazinele vând tricouri cu flori de bumbac înflorite pe zidurile Kremlinului, iar buchetele de bumbac sunt cadouri populare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.