Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UDMR a depus în Senat o lege privind acordarea de ajutoare de urgenţă

senat plen

Parlamentarii UDMR au iniţiat un proiect care vizează modificarea Legii 416/2001 privind venitul minim garantat în cazul acordării de ajutoare de urgenţă persoanelor sau familiilor aflate în situaţii dificile atât din bugetul de stat, cât şi din bugetul local prin dispoziţie a primarului, scrie Agerpres.

"Măsura urmăreşte, în principal, evitarea apariţiei excluziunii sociale sau preîntâmpinarea agravării situaţiei de excluziune socială din motive legate de catastrofe naturale, incendii, accidente, stare de sănătate sau din alte cauze, independente de voinţa acestor persoane sau imposibil de suportat din resurse proprii", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Iniţiatorul arată că este necesară "claritatea" în structura legii, menţionând că actul normativ trebuie să precizeze că ancheta socială este cea pe care se fundamentează dispoziţia primarului de acordare a ajutorului de urgenţă, în condiţiile în care "mecanismul de justificare a situaţiei de urgenţă care a condus la necesitatea solicitării unui ajutor de urgenţă nu este clar, fapt ce a condus la interpretări diferite, cele mai notabile fiind divergenţele dintre autorităţile publice locale şi auditorii publici externi ai Curţi de Conturi".

"Legislaţia relativ neclară tratează în cadrul art. 28 toate tipurile de ajutoare de urgenţă, fără o distincţie clară între sursa de finanţare şi scopul acordării lor. De asemenea, deşi este cuprinsă o înşiruire a tipurilor de situaţii de urgenţă care pot conduce la necesitatea apelării la autorităţile publice pentru acordarea de ajutoare, inclusiv cele de deces, totuşi situaţiile de deces care ar justifica acordarea de sume pentru acoperirea unor cheltuieli de înmormântare apar şi în alt alineat, cu precizarea că se referă numai la beneficiarii de ajutor social. O astfel de distincţie, acolo unde nu există niciun element de diferenţiere între situaţiile de ordin general şi cele specifice beneficiarilor de ajutoare sociale nu se justifică", se precizează în expunerea de motive.

Proiectul a fost înregistrat la Senat, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.