Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UDMR între DA și NU în privința susținerii moțiunii PNL

Kelemen Hunor

Presedintele Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Kelemen Hunor, a declarat ca formatiunea pe care o conduce nu poate vota împotriva motiunii de cenzura anuntata de Partidul National Liberal (PNL), dar subiectul acesteia, respectiv votul prin corespondenta, reprezinta un subiect cu care nu poate fi criticat Guvernul, întrucât legiferarea se afla în responsabilitatea Parlamentului.

'Deocamdata, noi nu am vazut textul motiunii de cenzura, doar subiectul. Am avut o discutie cu co-presedintii PNL. Sigur ca nu vom vota împotriva motiunii de cenzura si pentru faptul ca suntem în opozitie. Dar, acest subiect nu mi se pare un subiect cu care poti sa critici Guvernul. Ca sa critici Guvernul sunt extrem de multe alte subiecte, dar votul prin corespondenta este o chestiune legislativa, nu a Executivului. Deci, daca vorbim despre votul prin corespondenta, Parlamentul trebuie sa faca o lege, nu Guvernul. Noi, tot timpul spunem ca nu Guvernul trebuie sa legifereze, ci Parlamentul si nici nu se poate da o ordonanta de urgenta. Deci, Guvernul nu are cum sa fie criticat si tras la raspundere pentru ceea ce nu a facut Parlamentul', a declarat, pentru Agerpres, Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a mentionat ca se va putea discuta mai mult atunci când va exista un text al motiunii, dar în momentul de fata exista doar o intentie si a reafirmat faptul ca Guvernul nu poate fi criticat pentru ceva ce nu a facut Parlamentul.

'În momentul în care vom avea un text, vom putea discuta mai detaliat, dar momentan, în afara de aceasta intentie, nu am vazut altceva. Si am înteles ca s-ar putea sa fie o motiune de cenzura, cu alta tema, cu un alt subiect sau si cu alte subiecte, nu numai acest subiect care, înca o data spun, Guvernul nu poate fi criticat pentru ceea ce nu a facut Parlamentul, indiferent cine ce crede despre acest Guvern. Si eu cred ca sunt multe alte subiecte pentru care Guvernul poate fi criticat si eventual ar trebui sa plece printr-o motiune de cenzura', a reafirmat Kelemen Hunor.

El a adaugat ca daca toti parlamentarii din opozitie ar sustine o motiune de cenzura, tot nu ar exista suficiente voturi pentru caderea Guvernului, dar un astfel de demers ar putea sa creeze o dezbatere pe tema votului prin corespondenta.

'Deci, finalitatea motiunii de cenzura nu ar fi darâmarea Guvernului. Acest lucru nu înseamna ca nu e nevoie de dezbatere, de o dezbatere parlamentara chiar mai aprinsa si se poate folosi acest instrument al motiunii de cenzura, aceasta institutie constitutionala. Pâna când nu vedem noi textul, o decizie formala nu vom lua, în sensul de a spune ca nu vom vota sau vom vota. Dar, principiul, totusi, ramâne: suntem în opozitie si împotriva motiunii de cenzura nu putem vota', a mai spus presedintele UDMR.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.