Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Udrea ştie de ce nu vin fonduri europene în România: 'Procedurile sunt greoaie'

Deputatul Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării, a declarat joi că Programul Operaţional Regional este un etalon a ceea ce înseamnă succes, ea arătând că ar trebui pe viitor să fie relaxate regulile pentru că sunt mulţi beneficiari care renunţă să aplice la fonduri europene din cauza unor proceduri greoaie.

"În cazul POR avem un exemplu etalon de ceea ce înseamnă succes atunci când o echipă poate funcţiona fără presiune", a afirmat Udrea, la Conferinţa de evaluare a impactului Programului Operaţional Regional. Ea a spus că pentru a aduce mai mulţi bani şi proiecte relevante trebuie relaxate regulile şi este necesar un parteneriat mai eficient şi mai activ între reprezentanţii ministerului şi beneficiari - autorităţile publice sau întreprinzătorii privaţi. "Cred că trebuie relaxate regulile, trebuie un parteneriat mai eficient, mai activ între reprezentanţii ministerului şi beneficiari, fie că vorbim de autorităţile publice locale, fie că vorbim de întreprinzători privaţi. Pentru că într-adevăr foarte mulţi beneficiari renunţă la a mai aplica pe fonduri europene din cauza unor proceduri extrem de greoaie prin care reuşesc să îşi finanţeze proiectele pe care le au. Cred că trebuie să ne uităm foarte atent la proiectul regionalizării pe care îl susţinem atunci când nu suntem la putere", a afirmat Udrea.

În opinia sa, trebuie să existe şi o prioritizare a relevanţei proiectelor. "Cred că ar trebui să încercăm o prioritizare a proiectelor din punctul de vedere al relevanţei, pentru că (...) foarte mulţi bani au venit pe proiecte care nu au avut impact economico-social atât cât ne-am dorit. Dvs trebuie să acţionaţi curajos pe mai departe. Nu este un secret, poate e o noutate că vă spune cineva în mod public, faptul că din ce în ce mai puţin aveţi curajul să acţionaţi, simplu: să semnaţi atunci când trebuie să semnaţi ceva. Asumaţi-vă! Eu vă susţin să aveţi curajul să vă asumaţi. Ceea ce faceţi este formidabil, dacă lucrurile le faceţi cu bună-credinţă. Eu sunt convinsă că şi dacă sunt erori nu pot fi judecate grav", a mai spus Udrea. La rândul său, fostul ministru al Dezvoltării, Laszlo Borbely, a spus că a fost mai apropiat de dezvoltarea durabilă, proces care în opinia sa trebuie să continue. "Eu am fost mai apropiat, după 2010, de dezvoltare durabilă. Tot ceea ce mişcă în jurul nostru este dezvoltare durabilă. Şi cred că şi aici va trebui să facem mai mult, să cuantificăm şi să implementăm ceea ce înseamnă dezvoltarea durabilă a unei societăţi", a arătat Borbely.

El s-a declarat optimist pentru viitor atât în ceea ce priveşte activitatea vicepremierului Vasile Dîncu, dar şi prin faptul că România este reprezentată de un comisar care deţine portofoliul Dezvoltării Regionale. La evenimentul de la Palatul Parlamentului au participat comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, ministrul Muncii, Claudia Ana Costea, foşti miniştri ai Dezvoltării Regionale, dar şi specialişti în domeniu, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.