DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

UE a adoptat o nouă strategie privind biodiversitatea: 30% din terenuri și mări să devină zone protejate gestionate eficient până în 2030

europarl.eu
Comisia europeana UE

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, o nouă strategie privind biodiversitatea, care prevede, printre altele, ca 30% din terenurile și mările Europei să devină zone protejate gestionate eficient până în 2030.

Comisia Europeană a adoptat miercuri două noi strategii, una vizează biodiversitatea, iar a doua sistemul alimentar, se arată într-un comunicat al instituției, potrivit mediafax.ro.

Citește și: Transfer spectaculos în PPUSL: Un personaj care a plecat din PSD s-a înscris la 'umaniști'

Noua strategie privind biodiversitatea prevede ca, până în 2030, 30% din terenurile și mările Europei să fie transformate în zone protejate gestionate eficient și cel puțin 10 % din suprafața agricolă să revină „la elemente de peisaj bogate în diversitate”.

„Adoptată în plină pandemie de COVID-19, strategia este un element central al planului de redresare al UE, fundamental pentru prevenirea apariției unor epidemii viitoare și consolidarea rezilienței la acestea, precum și pentru oferirea unor oportunități imediate de afaceri și de investiții pentru relansarea economiei UE. Aceasta urmărește, de asemenea, să integreze considerațiile legate de biodiversitate în strategia globală de creștere economică a UE”, se arată în comunicat.

Cea de-a doua stregie adoptată, „De la fermă la consumator” stabilește o reducere cu 50 % a utilizării și a riscului pesticidelor, o reducere cu cel puțin 20 % a utilizării îngrășămintelor, o reducere cu 50 % a vânzărilor de antimicrobiene utilizate pentru animalele de fermă și acvacultură, precum și atingerea obiectivului de a consacra 25 % din terenurile agricole agriculturii ecologice.

Citește și: Violeta Alexandru a ajuns și la Reuters și critică modul în care sunt tratați muncitorii români: 'Probleme sistemice care nu au fost rezolvate adecvat'

„Criza provocată de coronavirus ne-a arătat cât suntem de vulnerabili și cât de important este să restabilim echilibrul dintre activitatea umană și natură. Schimbările climatice și declinul biodiversității reprezintă un pericol clar și actual pentru umanitate. Ocupând o poziție centrală în cadrul Pactului verde, strategia privind biodiversitatea și strategia «De la fermă la consumator» preconizează crearea unui nou echilibru mai bun între natură, sistemele alimentare și biodiversitate, pentru a proteja sănătatea și bunăstarea cetățenilor noștri și, în același timp, pentru a spori competitivitatea și reziliența UE. Aceste strategii reprezintă o componentă fundamentală a amplului proces de tranziție pe care îl lansăm”, a declarat Frans Timmermans, vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european.

Cele două strategii adoptate de CE urmează să fie aprobate de Parlamentul și de Consiliul European.

Pactul verde european, prezentat de Comisia von der Leyen la 11 decembrie 2019, stabilește o foaie de parcurs ambițioasă către realizarea unei economii circulare neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei, în care creșterea economică este decuplată de utilizarea resurselor.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.